Τουρκία: Υπεγράφη η συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας για τις εξαγωγές σιτηρών στην Κωνσταντινούπολη

Η Ουκρανία και η Ρωσία υπέγραψαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη δύο χωριστές συμφωνίες με την Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη για την εξαγωγή σιτηρών και γεωργικών προϊόντων μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Το Κίεβο αρνήθηκε να υπογράψει απευθείας το κείμενο της συμφωνίας με τη Μόσχα, η οποία υπέγραψε ίδια συμφωνία με την Αγκυρα και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ.

«Είμαστε περήφανοι που συμβάλαμε σε μια πρωτοβουλία που θα παίξει σημαντικό ρόλο στη λύση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης που έχει απασχολήσει ολόκληρο τον κόσμο εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε ο Τούρκος πρόερος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Θα συμβάλουμε στην αποτροπή του κινδύνου της πείνας που περιμένει δισεκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η συμφωνία επετεύχθη μετά από μια γενική συμφωνία μεταξύ των μερών σχετικά με ένα σχέδιο υπό την ηγεσία του ΟΗΕ κατά τις συνομιλίες στην Τουρκία στις 13 Ιουλίου για τη δημιουργία συντονιστικού κέντρου για τη διεξαγωγή κοινών επιθεωρήσεων στην είσοδο και την έξοδο των λιμανιών και για τη διασφάλιση της ασφάλειας των λιμανιών.

«Αυτή η πρωτοβουλία πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως γιατί ο κόσμος την χρειάζεται τόσο απεγνωσμένα», τόνισε ο επικεφαλής του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, αποκαλώντας τη συμφωνία «φάρο ελπίδας στη Μαύρη Θάλασσα». «Θα φέρει ανακούφιση για τις αναπτυσσόμενες χώρες στα όρια της χρεοκοπίας και τους πιο ευάλωτους ανθρώπους στα όρια της πείνας», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Anadolu / Φωτογραφίες Reuters