Τουρκία: Το «άνοιγμα» στην Αφρική και η «κόντρα» με Ρωσία – Κίνα στις εξαγωγές όπλων

Η Τουρκία, η Ρωσία και η Κίνα αυξάνουν την επιρροή τους στην αφρικανική ήπειρο αλλά και στην Μέση Ανατολή, ενώ παράλληλα ο ρόλος των δυτικών χωρών ολοένα και μειώνεται, σύμφωνα με τον αναλυτή Seth Frantzman της ισραηλινής εφημερίδας «The Jerusalem Post».

Η Τουρκία εμπλέκεται σε πωλήσεις drone στην Αιθιοπία, ενώ παίζει ρόλο στη Σομαλία, το Μάλι, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και τη Λιβύη και σε ορισμένες περιπτώσεις εξτρεμιστικές ομάδες στρέφονται στην Άγκυρα για οικονομικές συμφωνίες.

Οι τουρκικές εξαγωγές οπλικών συστημάτων και στρατιωτικού εξοπλισμού στην Αιθιοπία αυξήθηκαν με αποτέλεσμα να υπολογίζονται σε σχεδόν 95 εκατομμύρια δολάρια τους πρώτους μήνες του 2021, σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ ο τρατός της Αιθιοπίας φαίνεται να χρησιμοποιεί τα τουρκικά drones TB2 Bayraktar στον πόλεμο που μαίνεται εδώ και ένα χρόνο στη χώρα, μεταξύ της κυβέρνησης και των ανταρτών της περιοχής Τιγκράι.

Ποιός θα «γεμίσει το κενό» που αφήνουν οι δυτικές χώρες;

Ομάδες ανταρτών και εξτρεμιστών που αναπτύσσονται σε πολλές αφρικανικές χώρες, όπως στη Νιγηρία, αλλά και σε χώρες της Μέσης Ανατολής είναι πιθανό να στραφούν στην Ρωσία, την Τουρκία ή κάποια άλλη χώρα για να κάνουν στρατιωτικές συμφωνίες, που θα τους παρέχουν καθοδήγηση και εξοπλισμό, αναφέρει ο αναλυτής.

Εν τω μεταξύ, χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Γαλλία υποχωρούν σε μέρη σε ολόκληρη την Αφρική, αφήνοντας ένα «κενό» που μπορεί να καλυφθεί από κράτη όπως η Ρωσία, η Τουρκία, η Κίνα και ακόμη και το Ιράν.

Αυτό που είναι αβέβαιο, είναι εάν οι χώρες αυτές θα «τα βρουν» ως προς το ποια θα πρωτοστατεί στην Αφρική ή αν θα υπάρχουν συγκρούσεις μεταξύ τους για την κυριαρχία στις εξαγωγές οπλικών συστημάτων. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ευρύτερες εντάσεις μεταξύ της Μόσχας και των χωρών της Δύσης εντείνουν συνεχώς το «παιχνίδι» για την επιρροή στα κράτη της Αφρικής, ειδικότερα εκείνων που βρίσκονται σε διεθνή ή εμφύλια σύρραξη.

Με πληροφορίες από: Ahval / Φωτογραφία αρχείου Reuters