Τουρκία: Τηλεφωνική επικοινωνία Φιντάν και Μπλίνκεν για τη διεύρυνση του NATO

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και ο ομόλογός του των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συζήτησαν για τη διεύρυνση του NATO σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ενόψει της συνόδου κορυφής της συμμαχίας στην Λιθουανία, ανακοίνωσε σήμερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να ασκήσουν πίεση στην Άγκυρα, μέχρι και την τελευταία στιγμή πριν την κρίσιμη σύνοδο, για να άρει τις αντιρρήσεις της ως προς την ένταξη της Σουηδίας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών είχαν τηλεφωνική επικοινωνία ξανά την περασμένη Πέμπτη, 06 Ιουλίου 2023, όπου ο Μπλίνκεν τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν και την κυβέρνηση στην Τουρκία να ταχθεί υπέρ της εισδοχής της Σουηδίας στο NATO.

Η Στοκχόλμη δεν έχει καταφέρει ακόμη να πείσει την Άγκυρα να άρει το βέτο της και το ζήτημα αναμένεται πλέον να συζητηθεί σε ανώτατο επίπεδο σε μια συνάντηση μεταξύ του Τούρκου προέδρου και του Σουηδού πρωθυπουργού κατά τη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας την επόμενη εβδομάδα.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν τονίζει ότι η Σουηδία πρέπει να δείξει ότι οι τροποποιήσεις της νομοθεσίας της εφαρμόζονται.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters