Τουρκία: Στο στόχαστρο του στρατού η ηγεσία του PKK – ΦΩΤΟ

 O τουρκικός στρατός έχει διεισδύσει περίπου 25 χιλιόμετρα στο βόρειο Ιράκ κοντά στο όρος Qandil, με σκοπό να εξαλείψει την ηγεσία του ΡΚΚ. Η κίνηση αποτελεί μέρος των προσπαθειών για την πλήρη εξάλειψη της παρουσίας της ομάδας στην περιοχή. Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σόυλου δήλωσε χθες ότι η Τουρκία θα μπορούσε σύντομα να ξεκινήσει μια επιχείρηση στο βουνό, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για θέμα τακτικής, αλλά θέμα χρόνου.

Ο Τουρκικός στρατός περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να πραγματοποιήσει επιχείρηση στην ορεινή περιοχή Qandil του βόρειου Ιράκ, στην οποία κρύβονται υψηλόβαθμα στελέχη του παράνομου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σόυλου στις 4 Ιουνίου.

«Το Qandil δεν είναι πλέον ένας μακρινός στόχος για εμάς. Αυτή τη στιγμή, πολλές θέσεις στην περιοχή έχουν καταληφθεί [από τις τουρκικές δυνάμεις], ειδικά στην περιοχή του βόρειου Ιράκ», δήλωσε ο Σόυλου στην κρατική υπηρεσία Anadolu σε τηλεοπτική συνέντευξη.

«Το χρονικό διάστημα της διεξαγωγής της επιχείρησης είναι αυτό που εξετάζεται αυτή τη στιγμή […] Το Qandil θα γίνει ασφαλές μέρος για την Τουρκία, κανείς δεν πρέπει να έχει αμφιβολία για αυτό», πρόσθεσε.

Τα μέλη της ηγεσίας του ΡΚΚ, συμπεριλαμβανομένων των Μουράτ Καραγιάν και Τσεμίλ Μπαγίκ, θεωρείται ότι κρύβεται στην περιοχή.

Ο Σόυλου πρόσθεσε ότι ορισμένα βασικά σημεία κοντά στο Χάκουρκ του Βόρειου Ιράκ απελευθερώθηκαν από το ΡΚΚ και το Qandil θα γίνει σύντομα ασφαλές μέρος για την Τουρκία.

Την περασμένη εβδομάδα, τα τουρκικά στρατεύματα ανέλαβαν τον έλεγχο της περιοχής Bradost και εισήλθαν στην κοιλάδα Barazgir, η οποία θεωρείται πύλη για το Qandil, ως μέρος της επιχείρησης που άρχισε στις αρχές Μαρτίου.

Σύμφωνα με πηγές, ο στρατός αρχικά στοχεύει να μειώσει τη σύνδεση του Qandil με το Σιντζάρ και άλλα μέρη του Ιράκ για να παρεμποδίσει τον εφοδιασμό των Κούρδων. Επίσης, ο ιρανικός στρατός κάλεσε αμάχους στην περιοχή να εγκαταλείψουν την περιοχή του Qandil μέχρι την Τρίτη.

Ο πρωθυπουργός Μπεναλί Γιλντρίμι δήλωσε επίσης το Σάββατο ότι η Τουρκία έχει δημιουργήσει 11 περιφερειακές βάσεις στο βόρειο Ιράκ και διπλασίασε την παρουσία των στρατευμάτων της, προσθέτοντας ότι ο στόχος των πρόσφατων στρατιωτικών επιχειρήσεων είναι η εξάλειψη των απειλών του ΡΚΚ προτού φτάσει στα σύνορα της Τουρκίας.

Ο Τουρκικός στρατός δεν έχει ακόμη ανακοινώσει λεπτομέρειες για τις τρέχουσες επιχειρήσεις, ωστόσο, πληροφορίες θέλουν στην περιοχή να υπάρχει ισχυρή παρουσία των τουρκικών ειδικών δυνάμεων. 

Το PKK ενίσχυσε τις επιθέσεις του για να περιορίσει την πρόοδο και τις δραστηριότητες του Τουρκικού στρατού στο βόρειο Ιράκ.

Στις τρεις ξεχωριστές επιθέσεις που έλαβαν χώρα την προηγούμενη εβδομάδα, σκοτώθηκαν έξι στρατιώτες.

Με πληροφορίες από Daily Sabbah, Anadolu και Hurriyet.