Τουρκία: Στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα μέσω Αιγύπτου – «Πυρά» Ερντογάν κατά του Ισραήλ [vid]

Δύο τουρκικά μεταγωγικά αεροσκάφη A400M με ανθρωπιστική βοήθεια για Παλαιστίνιους στη Γάζα έφτασαν στην Αίγυπτο, ανακοίνωσε σήμερα η Ερυθρά Ημισέληνος στην Τουρκία, καθώς ο πρόεδρος Ερντογάν χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων κατά των αμάχων από το Ισραήλ.

«Το πρώτο αεροπλάνο φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Al Arish στην Αίγυπτο», ανέφερε η Τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος – γνωστή ως Kizilay – με ανάρτησή της στο Χ.

Δεν ανέφερε ποιες προμήθειες περιλαμβάνονται στη βοήθεια, αλλά το TRT Haber ανέφερε ότι η αποστολή περιελάμβανε τρόφιμα και ιατρικές προμήθειες, προσθέτοντας ότι θα μεταφερόταν στη Γάζα μέσω του περάσματος της Ράφα της Αιγύπτου.

Η Τουρκία προσφέρθηκε να μεσολαβήσει ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς, ενώ υποστηρίζει μια λύση δύο κρατών για το Ισραήλ και τις αντίπαλες εδαφικές διεκδικήσεις των Παλαιστινίων.

Ο Ερντογάν είπε στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα, ότι οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος αμάχων στη Γάζα ήταν απαράδεκτες και ότι η Άγκυρα εργάζεται για να μεταφέρει βοήθεια στους Παλαιστίνιους.

Ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι αυτή την εβδομάδα η Άγκυρα διεξάγει συνομιλίες με τη Χαμάς για την απελευθέρωση αμάχων αιχμαλώτων.

Η αποστολή της τουρκικής βοήθειας συνάδει με την επίσκεψη του Τούρκου υπουργου Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στο Κάιρο για συνομιλίες για περιφερειακά και διμερή θέματα.

«Έξαλλος» ο Ερντογάν με τον Μπλίνκεν

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι το Ισραήλ πρέπει να επιτρέψει την ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας μέσω του περάσματος της Ράφα της Αιγύπτου.

Σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να στέλνει βοήθεια στη Γάζα σε συνεργασία με την Αίγυπτο και ότι οι τουρκικές αρχές συνεχίζουν τις επαφές για την απελευθέρωση ομήρων και την εξεύρεση λύσης στην κρίση.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Τούρκος πρόεδρος επέκρινε επίσης τις δηλώσεις του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν ο οποίος είπε ότι παρουσιάστηκε στο Ισραήλ ως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ «αλλά και ως Εβραίος».

«Τι θα λέγατε αν κάποιος σας έλεγε ‘Παρουσιάζομαι στην περιοχή ως μουσουλμάνος’; Κοιτάξτε, δεν κάνουμε διάκριση ανάμεσα σε έναν Εβραίο, έναν Τούρκο, έναν άλλο. Πρέπει κατ΄αρχάς να προσεγγίζουμε τον άλλον ως ένα ανθρώπινο ον», είπε.

«Δεν βλέπετε ότι υπάρχουν παιδιά που έγιναν μάρτυρες, μητέρες;» συνέχισε ο Ερντογάν ενώπιον ενός φόρουμ αρχηγών κρατών και εκπροσώπων από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη. «Δεν προσεγγίζουμε ποτέ τα πράγματα με αυτόν τον τρόπο», επέμεινε.

Ο Τούρκος πρόεδρος επέκρινε επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αποστολή ενός αεροπλανοφόρου ανοικτά του Ισραήλ.

Η Τουρκία, με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» την ανακοίνωση του Ισραηλινού Στρατού, που καλεί τους κατοίκους στη βόρεια Γάζα να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν νότια.

Προσθέτει δε πως αποτελεί «παραβίαση του διεθνούς δικαίου» ο εξαναγκασμός των κατοίκων της Γάζας να μετακινηθούν, ειδικά μετά τους πολυήμερους βομβαρδισμούς της Γάζας και την στέρησή τους σε νερό, τρόφιμα και ηλεκτρικό ρεύμα.

Με πληροφορίες από: Reuters