Τουρκία: Ρωσία και Ουκρανία θα συναντηθούν ξανά στην Κωνσταντινούπολη – Υπάρχουν «δυσκολίες» με τις εγγυήσεις ασφαλείας

Η Τουρκία εξέφρασε σήμερα τη «μεγάλη θλίψη» της για την πολύνεκρη πυραυλική επίθεση στον ουκρανικό σιδηροδρομικό σταθμό στο Κραματόρσκ και ζήτησε «επειγόντως το άνοιγμα» των διαδρόμων απομάκρυνσης των αμάχων.

Τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκ των οποίων 5 παιδιά, και δεκάδες τραυματίστηκαν σήμερα αφότου δύο πύραυλοι έπληξαν τον σιδηροδρομικό σταθμό στο Κραματόρσκ, στην ανατολική Ουκρανία, τον οποίο χρησιμοποιούν χιλιάδες άνθρωποι για να απομακρυνθούν από την περιοχή εδώ και ημέρες, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσε ο τοπικός κυβερνήτης Πάβλο Κιριλένκο.

«Αυτό το τραγικό συμβάν απέδειξε για άλλη μια φορά τη σημασία και τον επείγοντα χαρακτήρα της δημιουργίας ανθρωπιστικών διαδρόμων για τη διασφάλιση της ασφαλούς απομάκρυνσης των αμάχων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Στενός σύμμαχος της Ουκρανίας, η Τουρκία φροντίζει να διατηρεί επαφές με το Κίεβο και τη Μόσχα, ενθαρρύνοντας τα δύο μέρη να ξαναρχίσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Τουρκία.

Ρωσία και Ουκρανία συμφωνούν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις στην Τουρκία

Η Ρωσία και η Ουκρανία παραμένουν «σύμφωνες» να ξανασυναντηθούν οι εκπρόσωποί τους στην Τουρκία για διαπραγματεύσεις, παρά τις πρόσφατες εξελίξεις στο πεδίο, ανέφερε σήμερα ένας υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος.

«Η Ρωσία και η Ουκρανία συμφωνούν να διεξαχθούν συνομιλίες στην Τουρκία, όμως είναι μακριά ακόμη από μια συμφωνία πάνω σε ένα κοινό κείμενο» είπε στους δημοσιογράφους ο αξιωματούχος αυτός, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι είναι δύσκολο να επιλυθεί το ζήτημα της Κριμαίας και του Ντονμπάς. Δεν έδωσε κάποιο χρονοδιάγραμμα για την πιθανή νέα συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών στην Τουρκία. Απευθείας συνομιλίες έγιναν για τελευταία φορά στις 29 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη και σε αυτές συζητήθηκαν «τα πιο ευαίσθητα θέματα» όπως η «ουδετερότητα» της Ουκρανίας, σημείωσε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Αποκάλυψε όμως ότι παρουσιάστηκαν κάποιες δυσκολίες σε ό,τι αφορά τις «εγγυήσεις ασφαλείας» της Ουκρανίας, επειδή ορισμένες από τις χώρες που προτάθηκαν ως εγγυήτριες ανησυχούν ότι «θα συρθούν σε μια αντιπαράθεση με τη Ρωσία», εξήγησε.

Πηγή: AΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters