Τουρκία: Κλείνει «μέχρι νεωτέρας» το προξενείο των ΗΠΑ στα Άδανα εξαιτίας των διαδηλώσεων κατά του Ισραήλ

Demonstrators set fire to a makeshift Israeli flag during a protest, after hundreds of Palestinians were killed in a blast at Al-Ahli hospital in Gaza that Israeli and Palestinian officials blamed on each other, near the Israeli Consulate in Istanbul, Turkey October 18, 2023. REUTERS/Dilara Senkaya

Tο προξενείο των ΗΠΑ στα Άδανα, στη νότια Τουρκία, «θα παραμείνει κλειστό για το κοινό μέχρι νεωτέρας» εν μέσω των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων για τις συγκρούσεις στο Ισραήλ και τη Γάζα, ανακοίνωσε σήμερα η αμερικανική πρεσβεία.

«Μεγάλες διαδηλώσεις που σχετίζονται με γεγονότα στο Ισραήλ και τη Γάζα αναμένονται σε ολόκληρη την Τουρκία για τις επόμενες εβδομάδες», αναφέρεται χαρακτηριστικά. «Οποιαδήποτε συγκέντρωση, ακόμη και αυτή που προορίζεται να είναι ειρηνική, θα μπορούσε να κλιμακωθεί και να εξελιχθεί σε βίαιη. Η δραστηριότητα διαμαρτυρίας μπορεί να οδηγήσει σε ενισχυμένη αστυνομική παρουσία, κλείσιμο δρόμων και διακοπή της κυκλοφορίας», λέει η ανακοίνωση.

Σημειώνεται επίσης ότι το κυβερνητικό προσωπικό των ΗΠΑ «έλαβε οδηγίες να ελαχιστοποιήσει τις μετακινήσεις» και να αποφύγει τα ταξίδια στην συγκεκριμένη περιοχή στη νοτιοανατολική Τουρκία.

«Ενέργειες που πρέπει να γίνουν:

-Αποφύγετε περιοχές γύρω από διαδηλώσεις και διαδηλώσεις.
-Αποφύγετε τα πλήθη.
-Κρατήστε χαμηλό προφίλ.
-Να είστε ενήμεροι για το περιβάλλον σας.
-Παρακολουθήστε τα τοπικά μέσα για ενημερώσεις.
-Εξοικειωθείτε με εναλλακτικές διαδρομές προς κοινούς προορισμούς και σχεδιάστε να αποφύγετε διακοπές στην κυκλοφορία».

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει εκδώσει συμβουλές από τις πρεσβείες του και σε άλλες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Βηρυτού και του Αμμάν, όπου υπήρχαν παρόμοιες ανακοινώσεις που ενημέρωναν τους πολίτες των ΗΠΑ για τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις, πολλές από τις οποίες είχαν στόχο διπλωματικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ.

Φωτογραφία Reuters