Τουρκία και Ρωσία ξαναρχίζουν κοινές περιπολίες στη βορειοανατολική Συρία

Τουρκικά και ρωσικά στρατεύματα με τεθωρακισμένα οχήματα ξεκίνησαν εκ νέου κοινές χερσαίες περιπολίες στη βορειοανατολική Συρία μετά την παύση των επιχειρήσεων πέρυσι για λόγους ασφαλείας, ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας.

Η κοινή χερσαία περιπολία ξεκίνησε εκ νέου χθες Πέμπτη στα ανατολικά της ζώνης «Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης» στη βορειοανατολική Συρία, με τη συμμετοχή τεσσάρων οχημάτων και 24 ατόμων προσωπικού, ανέφερε η ανακοίνωση.

Το υπουργείο δεν διευκρίνισε τα ζητήματα ασφαλείας που σταμάτησαν τις κοινές επιχειρήσεις περιπολίας τον περασμένο Οκτώβριο. Συνολικά 344 κοινές περιπολίες έχουν διεξαχθεί στην περιοχή από το 2019.

Το 2019, η Τουρκία και οι Σύροι αντάρτες σύμμαχοί της ξεκίνησαν στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βορειοανατολική Συρία, με την ονομασία «Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης», με στόχο να απωθήσουν τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις που ηγούνται οι Κούρδοι (SDF).

Εκείνη τη χρονιά, η Άγκυρα και η Μόσχα συμφώνησαν να διεξάγουν κοινές περιπολίες στην περιοχή στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που επετεύχθη από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι κοινές χερσαίες περιπολίες θα συνεχιστούν στο εγγύς μέλλον για την εδραίωση της σταθερότητας στη βορειοανατολική Συρία, τη διασφάλιση της ασφάλειας των συνόρων της Τουρκίας και την επίδειξη της τουρκο-ρωσικής συνεργασίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Πηγή: Reuters / Φωτογραφία αρχείου Reuters