Τουρκία και Ιράκ προχωρούν σε στρατιωτική συμφωνία

Η Τουρκία και το Ιράκ θα υπογράψουν σύμφωνο στρατιωτικής συνεργασίας, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, που συμφωνήθηκε μετά τη συνάντηση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Ιρακινού Πρωθυπουργού Αντίλ Αμπντούλ-Μαχντί.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην Άγκυρα, όπου ο Αμπντούλ-Μαχντί βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη, τέθηκαν προς συζήτηση διάφορα ζητήματα της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και ιδιαίτερα στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Η Άγκυρα ζητάει ουσιαστικά από το Ιράκ να συνδράμει στον πόλεμο που διεξάγει κατά του PKK το οποίο δρα και σε ιρακινά εδάφη.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν οι Υπουργοί Άμυνας και οι αρχηγοί των πληροφοριών των δύο χωρών θα συναντηθούν σύντομα για να συζητήσουν περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με την επιδιωκόμενη συμφωνία, ενώ ο Αμπντούλ-Μαχντί διαβεβαίωσε ότι «ποτέ δεν θα επιτρέψουμε απειλές κατά της ασφάλειας της Τουρκίας από ιρακινό έδαφος.

Στον τομέα της ενέργειας, και οι δύο ηγέτες τόνισαν τη σημασία της επανέναρξης του αγωγού μεταξύ της βόρειας ιρακινής πόλης Κιρκούρκ και Τζεϊχάν, στη νότια Τουρκία, η οποία είχε αχρηστευτεί πριν από μήνες, ως αποτέλεσμα επίθεσης από ισλαμιστές.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης την τρέχουσα κατάσταση στην περιοχή και ειδικότερα τη Συρία, σημειώνοντας ότι οι δύο κυβερνήσεις συμφωνούν να υπερασπιστούν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας των Λεβαντών.

Υπνεθυμίζεται πως το Ιράκ ζήτησε χτες επίσημα από τη Ρωσία να του προμηθεύσει το πυραυλικό σύστημα S-400, το οποίο θέλει και η Τουρκία

Πηγή: Hurriyet / Φωτογραφία αρχείου Reuters