Η Τουρκία κοιτάει προς ένα «ρωσο-κινέζικο άξονα» μετά την αποβολή της από το πρόγραμμα F-35 και σιγά σιγά οι εχθροί των ΗΠΑ δημιουργούν το δικό τους «μπλοκ».
Η απόφαση της κυβέρνησης Trump να εκτοπίσει την Τουρκία από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35 τον Ιούλιο έχει σημαντικές επιπτώσεις για το ΝΑΤΟ, το Ισραήλ και τη Μέση Ανατολή.
Η Ουάσινγκτον έθεσε επίσημα τέλος στη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα stealth-jet αφού η Άγκυρα αγνόησε τις αμερικανικές προειδοποιήσεις και απέκτησε τα ρωσικά αντιπυραυλικά συστήματα S-400 εδάφους-αέρος. Η Τουρκία έπρεπε να λάβει τα πρώτα δύο αεροσκάφη F-35 πριν από αρκετούς μήνες, αλλά η μεταφορά αυτή ακυρώθηκε.
Το Πεντάγωνο δήλωσε ότι η Τουρκική κατοχή πυραύλων S-400 είναι ασυμβίβαστη με την F-35 και οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι η παρουσία του ρωσικού συστήματος θα επέτρεπε στη Μόσχα να αποκτήσει ευαίσθητες πληροφορίες όσον αφορά τα πολεμικά συστήματα του ΝΑΤΟ.
Ως αποτέλεσμα, η Τουρκία είχε πει ότι έπρεπε να κάνει μια επιλογή – είτε το F-35 είτε το S-400 – και ο Πρόεδρος Ερντογάν επέλεξε την τελευταία.
Αυτές οι εξελίξεις τελικά «αυξάνουν την πιθανότητα η Τουρκία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, να ξεκινήσει μια διαδρομή που θα την οδηγήσει στην αλλαγή των πλευρών», δήλωσε ο Jodi Ofer, Ισραηλινός ειδικός στη λήψη αποφάσεων και εξωτερικής πολιτικής του επιστημονικού κέντρου Herzliya.
Η Τουρκία είναι πιο πιθανό να εγκαταλείψει το δυτικό μπλοκ και να ενταχθεί στον ανατολικό άξονα που αναπτύσσεται επί του παρόντος «μεταξύ της Ρωσίας και της ανερχόμενης δύναμης της Κίνας», δήλωσε ο Ισραηλινός.
Το ΝΑΤΟ δεν έχει πλέον άλλη επιλογή παρά να υπολογίσει εκ νέου τη διαδρομή του «όσον αφορά το καθεστώς της Τουρκίας και το μέλλον της Τουρκίας στη συμμαχία», εκτιμά.
Αυτό σημαίνει επίσης επανεξέταση της πολιτικής για την τοποθέτηση δυτικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Τουρκία. Τόνισε επίσης την πιθανή απειλή που θέτει η ανάπτυξη τακτικών αμερικανικών πυρηνικών όπλων στην τουρκική επικράτεια, επισημαίνοντας ότι, σε μια κατάσταση κρίσης, «θα μπορούσαν να γίνουν διαπραγματευτικές μάρκες στα χέρια του καθεστώτος στην Άγκυρα».
Με την Τουρκία να απομακρύνεται μέρα με τη μέρα από την Ατλαντική συμμαχία, η Αμερική έχει να φοβάται για το που μπορεί να καταλήξει αυτή η απόσχιση. Ρωσία και Κίνα θα δεχόντουσαν την Τουρκική υπερδύναμη με ανοιχτές αγκάλες σχηματίζοντας έτσι ένα ισχυρό αντιαμερικανικό μπλοκ στην Ανατολή.
Πηγή: JNS