Τουρκία: Έτοιμη να αγοράσει Su-57, αν «ναυαγήσουν» τα F-35

 Η Άγκυρα αναμένεται να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη Su-57, εάν η Ουάσιγκτον αποφασίσει να αναστείλει την παράδοση των F-35 εξαιτίας της αγοράς ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Yeni Safak την Κυριακή.

Σύμφωνα με πηγές, η ρωσοτουρκική συνεργασία για το στρατιωτικό λογισμικό και την τεχνολογική ανταλλαγή που συζητήθηκε κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Τουρκία στις 3 Απριλίου μπορεί επίσης να περιλαμβάνει την παράδοση αεροσκαφών Sukhoi, δηλαδή του Su-57, άμεσου ανταγωνιστή των F-35 , ανέφερε η εφημερίδα Yeni Safak.

Η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία δανείου τον περασμένο Δεκέμβριο για την παροχή συστημάτων αεράμυνας S-400 στην Άγκυρα. Η συμφωνία προκάλεσε διαφωνίες μεταξύ της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες απειλούν να επιβάλουν κυρώσεις κατά της Άγκυρας, καθώς η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι το οπλικό σύστημα ήταν μη συμβατό με τα ΝΑΤΟικά συστήματα. Την Παρασκευή, ο Πούτιν επέκρινε τις Ηνωμένες Πολιτείες επειδή προσπάθησαν να εξαναγκάσουν την Τουρκία να ακυρώσει τη συμφωνία με τη Ρωσία.

Την Πέμπτη, η επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ δημοσίευσε λεπτομέρειες για την δική της εκδοχή του ετήσιου νομοσχεδίου για την αμυντική πολιτική. Το σχέδιο, ειδικότερα, περιλαμβάνει διάταξη που αναστέλλει την παράδοση των F-35 στην Τουρκία σε απάντηση στην αγορά από την Άγκυρα των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων της Ρωσίας S-400.

Το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς Su-57, γνωστό και ως Su-PAK FA, είναι ένα μονοθέσιο, δικινητήριο αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων με δυνατότητες stealth, σχεδιασμένο για υπεροχή στον αέρα και επιθετικές δράσεις. Είναι εξοπλισμένο με προηγμένα συστήματα και εναέρια ενεργά ραντάρ, καθώς και με μια ποικιλία από υψηλής ακριβείας όπλα. Το μαχητικό αεροσκάφος πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση το 2010 και εξακολουθεί να δοκιμάζεται από τις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Πηγή Sputnik