Τουρκία: Έχει επιβάλει «ανεπίσημο» εμπάργκο όπλων στην Ινδία λόγω της «φιλίας» της με το Πακιστάν

Η Τουρκία έχει επιβάλει «διακριτικά» μια απαγόρευση στην εξαγωγή όπλων και ειδών που σχετίζονται με την άμυνα στην Ινδία, έναν από τους κορυφαίους εισαγωγείς όπλων στον κόσμο, προκειμένου να υποστηρίξει το Πακιστάν, όπως αποκάλυψε ένας Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος κατά τη διάρκεια συνεδρίασης κεκλεισμένων των θυρών στο το τουρκικό κοινοβούλιο.

Όπως αναφέρει το Nordic Monitor, το οποίο επικαλείται τα πρακτικά της συζήτησης στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων στις 10 Ιουλίου 2024, ο Mustafa Murat Şeker, αντιπρόεδρος της Προεδρίας της Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB), της υπηρεσίας προμηθειών όπλων της Τουρκίας, αποκάλυψε ακούσια τη μυστική πολιτική της κυβέρνησης σχετικά με την Ινδία.

Προειδοποιώντας ότι ορισμένες από τις αποκαλύψεις που κάνει ήταν «ευαίσθητες», ο Şeker είπε στους νομοθέτες ότι καμία πώληση οποιουδήποτε αντικειμένου που θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως μέρος της βιομηχανίας όπλων και άμυνας δεν εγκρίθηκε από την κυβέρνηση όταν ο πελάτης είχε την έδρα του στην Ινδία.

«Η Ινδία, για παράδειγμα, είναι ένας από τους πέντε κορυφαίους εισαγωγείς όπλων στον κόσμο, μια τεράστια αγορά που εισάγει κοντά στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, λόγω των πολιτικών μας συνθηκών και της φιλίας μας με το Πακιστάν, το Υπουργείο Εξωτερικών μας δεν μας δίνει έγκριση σχετικά με την εξαγωγή προϊόντων στην Ινδία, και κατά συνέπεια, δεν χορηγούμε σχετικές άδειες στις εταιρείες», είπε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Η πώληση τουρκικών όπλων στο εξωτερικό απαιτεί προηγούμενη έγκριση από τον τουρκικό στρατό, την SSB και το Υπουργείο Εξωτερικών. Η Ινδία έχει καταλήξει σε μια «μαύρη λίστα» χωρών στις οποίες η Τουρκία δεν μπορεί να πουλήσει στρατιωτικά και αμυντικά είδη.

Οι τουρκο-ινδικοί δεσμοί έχουν επιδεινωθεί αισθητά την τελευταία δεκαετία της διακυβέρνησης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ιδιαίτερα λόγω της υποστήριξης της Άγκυρας στο Πακιστάν στις διαμάχες του με την Ινδία, με αποτέλεσμα να διευρυνθεί το χάσμα μεταξύ των δύο χωρών-μελών της G20.

Μία από τις κύριες διαφωνίες ανάμεσα σε Τουρκία και Ινδία έχει να κάνει με την πρόταση που εισήγαγαν η Ινδία, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της G20 στο Νέο Δελχί στις 9 Σεπτεμβρίου 2023. Η προτεινόμενη πρωτοβουλία προβλέπει την δημιουργία ενός εμπορικού – οικονομικού διαδρόμου που θα συνδέει την Ευρώπη με τη Μέση Ανατολή και την Ινδία μέσω σιδηροδρομικών και θαλάσσιων διαδρομών. Στοχεύει να συνδέσει την Ινδία, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), την Ιορδανία, το Ισραήλ και την ΕΕ μέσω στρατηγικά τοποθετημένων λιμένων και ενός εκτεταμένου σιδηροδρομικού δικτύου.

Η Τουρκία δεν συμπεριλαμβάνεται στις χώρες από τις οποίες θα περνάει ο συγκεκριμένος διάδρομος (στον οποίο όμως περιλαμβάνεται η Κύπρος και η Ελλάδα) και ως «απάντηση» υποστηρίζει το έργο «Belt and Road» της Κίνας.

Οι αντι-ινδικές πολιτικές της Τουρκίας ώθησαν το Νέο Δελχί να αναζητήσει συμμαχίες με χώρες που η Άγκυρα δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αρμενία. Ως αποτέλεσμα, η συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, του στρατού και των πληροφοριών μεταξύ Ινδίας, Ελλάδας, Κύπρου και Αρμενίας έχει ενισχυθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Πηγή: Nordic Monitor / Φωτογραφία αρχείου