Τουρκία: Δύο αποβατικά πλοία του ΠΝ απομακρύνουν Τούρκους υπηκόους από τον Λίβανο [pics, vid]

REUTERS/Amr Abdallah Dalsh

Η Τουρκία απομάκρυνε σήμερα 2.000 υπηκόους της και συγγενείς τους από τον Λίβανο διά θαλάσσης, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Τούρκος πρεσβευτής στη Βηρυτό.

Τα δύο αποβατικά πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, το TCG Bayraktar (L402) και το TCG Sancaktar (L403) έφτασαν σήμερα το πρωί στη Βηρυτό.

«Τα πλοία αυτά δυναμικότητας περίπου 2.000 ανθρώπων θα είναι έτοιμα να μεταφέρουν τους πολίτες που το ζήτησαν προς το λιμάνι της Μερσίνης», στις νότιες ακτές της Τουρκίας, δήλωσε ο πρεσβευτής Αλί Μπαρίς Ουλουσόι, στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber.

REUTERS/Amr Abdallah Dalsh

«Είμαστε οι πρώτοι και οι μοναδικοί που διεξάγουμε μια επιχείρηση απομάκρυνσης τέτοιας κλίμακας από την αρχή της σύγκρουσης στον Λίβανο», δήλωσε.

«Ευχαριστούμε την τουρκική κυβέρνηση, ευχαριστούμε κ. Ερντογάν », δήλωσε στην κάμερα του τουρκικού δικτύου TRT Haber ένας ηλικιωμένος άνδρας που περίμενε στην προβλήτα του λιμανιού.

«Η ζωή στον Λίβανο έχει γίνει πολύ δύσκολη», πρόσθεσε μια γυναίκα σε σπαστά τουρκικά.

Σχεδόν 14.000 Τούρκοι υπήκοοι είναι εγγεγραμμένοι στο προξενείο, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα.

REUTERS/Amr Abdallah Dalsh

Σύμφωνα με τον Ουλουσόι, «οι συγγενείς τους του πρώτου βαθμού», ακόμα κι αν έχουν άλλη υπηκοότητα, επίσης θα απομακρυνθούν εάν το ζητήσουν.

Τα «πλοία δεν φθάνουν άδεια», δήλωσε ο διπλωμάτης: μεταφέρουν σχεδόν 300 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας «για να δείξουμε τη στήριξή μας στον λιβανικό πληθυσμό», πρόσθεσε. Πρόκειται κυρίως για σκηνές, κρεβάτια, κλινοσκεπάσματα, προϊόντα υγιεινής και μαγειρικά σκεύη καθώς οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στον Λίβανο έχουν προκαλέσει εδώ και πάνω από δύο εβδομάδες τον εκτοπισμό τουλάχιστον 1,5 εκατ. ανθρώπων σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR).

Το υπουργείο Άμυνας στην Τουρκία δημοσίευσε ένα βίντεο για την επιχείρηση του τουρκικού ΠΝ στον Λίβανο.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters