Τουρκία: «Δεν θα προχωρήσει η ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο NATO αν δεν ικανοποιήσουν τις ανησυχίες μας»

Η Τουρκία κατέστησε σαφές στη Σουηδία και τη Φινλανδία, κατά τη διάρκεια συνάντησης στην Άγκυρα, ότι η ένταξή τους στο ΝΑΤΟ δεν μπορεί να προχωρήσει εάν δεν ικανοποιηθούν οι ανησυχίες της για την ασφάλεια μέσω συγκεκριμένων βημάτων και συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, σήμερα Τετάρτη.

Σημειώνοντας ότι το PKK, το YPG και το PYD είναι όλες οι ίδιες τρομοκρατικές ομάδες, η Τουρκία μετέφερε τις προσδοκίες της για αυτό το θέμα στις αντιπροσωπείες από τη Σουηδία και τη Φινλανδία κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία διήρκησε περίπου πέντε ώρες.

Ωστόσο, η Άγκυρα παρατήρησε μια θετική στάση για την άρση του εμπάργκο εξαγωγών όπλων κατά τη διάρκεια των συνομιλιών.

Η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν επίσημα αίτηση για ένταξη στην Βορειοατλαντική Συμμαχία την προηγούμενη Τετάρτη, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Τουρκία εξέπληξε τους συμμάχους του ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα διαφωνώντας με την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών. Τα επιχειρήματα της Άγκυρας είναι ότι οι δύο χώρες φιλοξενούν άτομα που συνδέονται με την μαχητική ομάδα του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και οπαδούς του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για ενορχήστρωση απόπειρας πραξικοπήματος το 2016, και ότι εξάγουν όπλα σε αυτές τις ομάδες.

Με πληροφορίες από: Anadolu / Reuters / Φωτογραφίες Reuters