Επανέρχονται οι πολύ δύσκολες στιγμές για την τουρκική οικονομία μετά από τα σημάδια μερικής ανάκαμψης που φάνηκαν μετά το καλοκαίρι και ιδιαίτερα με την απελευθέρωση του Αμερικανού Πάστορα, Άντριου Μπράνσον. Πολλοί Τούρκοι πολίτες άλλωστε σπεύδουν να «γυρίσουν» τις καταθέσεις του σε ξένα νομίσματα προκειμένου είτε να τις ασφαλίσουν από τον τουρκικό πληθωρισμό είτε για να κερδοσκοπίσουν περιμένωντας περεταίρω πτώση της τουρκικής λίρας. Την πρακτική αυτή στηλίτευσε και ο ίδιος ο Ερντογάν με πρόσφατες τοποθετήσεις του. Πάντως τα μαύρα σύννεφα πάνω από την τουρκική οικονομία θα αργήσουν να φύγουν όπως λένε οι ειδικοί.
Ειδικότερα, η ελβετική Neue Zürcher Zeitung επισημαίνει ότι εξαιτίας της οικονομικής και δημοσιονομικής κακοδιαχείρισης η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε κρίση και, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις κυβερνητικών εκπροσώπων, αναπτύσσεται ελάχιστα. Λόγω της πρόσφατης νομισματικής κρίσης ο πληθωρισμός εκτοξεύθηκε από το 4% το 2011 στο 25% τους τελευταίους μήνες. Τον τελευταίο Σεπτέμβριο μάλιστα οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα της περασμένης χρονιάς κατά 46%. Εν τω μεταξύ οι ανατιμήσεις έχουν μεν περιοριστεί, αλλά αυτό οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες. Οι τιμές παραμένουν υψηλές και αυτό περιορίζει την κατανάλωση και την ανάπτυξη».
Σύμφωνα με την ελβετική εφημερίδα, «σε όλα αυτά προστίθενται ενδείξεις ότι οι Τούρκοι καταναλωτές έχουν αρχίσει να μετατρέπουν τις αποταμιεύσεις τους σε ξένα νομίσματα. Δεν εμπιστεύονται πλέον τις εξελίξεις στη χώρα τους. Γιατί να τις εμπιστευτούν τότε οι ξένοι επενδυτές; Οικονομικοί αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο περαιτέρω επιδείνωσης της νομισματικής κρίσης στην Τουρκία σε περίπτωση που δεν υπάρξει μεταστροφή της ανορθόδοξης οικονομικής πολιτικής».
Πηγή: DW