Επιμέλεια : Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ
Πρώην πράκτορας της ΜΙΤ ισχυρίζεται ότι ο εκτελεστής, Μαχμούτ Γιλντιρίμ, επονομαζόμενος και ως «Γεσίλ» (» Πράσινος»), ο οποίος φέρεται να έχει διαπράξει ορισμένες από τις πιο μυστηριώδεις πολιτικές δολοφονίες της Τουρκίας κατ εντολήν μυστικών υπηρεσιών ( και του στρατού), είναι ακόμα ζωντανός.
Όπως δήλωσε στον Εισαγγελέα Άγκυρας, ο κ. Κορκούτ Εκέν «ο Γεσίλ (φωτογραφία) είναι ακόμα ζωντανός. Πολλές μυστικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου και της JITEM τον είχαν χρησιμοποιήσει κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990. Μια σκοτεινή εποχή θα φωτιστεί αν ο Γεσίλ εμφανιστεί και μιλήσει».
Η JITEM ήταν, όπως γράφει η Today’s Zaman. μια παράνομη, μυστική μονάδα, μέσα στη στρατοχωροφυλακή που έδρασε τις δεκαετίες 1980 και 1990, παρόλο που την ύπαρξή της αρνούνταν για καιρό οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Επρόκειτο για μια παράνομη δομή μέσα στο κράτος για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, όπως λέγεται η δράση των Κούρδων ανταρτών.
Πως γίνονταν οι δολοφονίες
Το πώς δολοφονούσε η JITEM ( ειδικευόταν στην καταπολέμηση των Κουρδων ανταρτών του ΡΚΚ) αποκαλύπτεται στο κατηγορητήριο που ετοίμασε ο εισαγγελέας Οσμάν Τζοσκούν σχετικά με την δολοφονία του Κούρδου διανοούμενου Μουσά Αντέρ. Σύμφωνα με την κατάθεση του ¨μετανοηθέντα¨ του ΡΚΚ και μέλους της JITEM Αμπντουλκαντίρ Αϊγκάν, τα θύματα μεταφέρονταν κρυφά στο αρχηγείο και εκεί αφού τα ανέκριναν με βασανιστήρια απότον ίδιο τον διοικητή, έπειτα τα εκτελούσαν. Τα μέλη της JITEM σκότωναν τους ανθρώπους πνίγοντας τους με σκοινί ή καλώδιο, είτε και με μια σφαίρα στο κεφάλι. Ακολούθως έβαζαν τα πτώματα σε σακούλες και είτε τα πετούσαν στο νερό, είτε τα έθαβαν κάπου για να μην βρεθούν ποτέ.
Ο συνταγματάρχης ιδρυτής
Ιδρυτής φαίνεται πως ήταν ο Συνταγματάρχης Arif Doğan, που δικάστηκε στην Τουρκία, με την κατηγορία ότι συμμετείχε στο σχέδιο πραξικοπήματος κατά της Τουρκικής κυβέρνησης του Τ. Erdogan. Ο εν λόγω έχει εκδώσει τα απομνημονεύματά του, στην πραγματικότητα όμως εκει κάνει την εξιστόρηση των δραστηριοτήτων της JITEM,, την οποία ίδρυσε και διοικούσε επί χρόνια, όπως λέγεται. Επισήμως, η μυστική οργάνωση JITEM δεν υπάρχει καθώς ποτέ η Τουρκία δεν δέχθηκε την ύπαρξή της. Το βιβλίο του Doğan, με τίτλο “Πως ίδρυσα την JITEM”, εκδόθηκε από την TimasPublishing.
Στόχος δολοφονίας και ο Οτζαλάν
Στην κατάθεσή του ο κ. Κορκούτ Εκέν είπε ακόμα ότι όπλα της αστυνομίας -στρατοχωριφυλακης χρησιμοποιήθηκαν σε πολιτικές δολοφονίες στη δεκαετία του 1990. και ότι με αυτά σχεδιαζόταν να γίνει και δολοφονία του Οτζαλάν και ότι στάλθηκαν τα όπλα αυτά στο εξωτερικό στις ειδικές ομάδες δράσης σε συνεργασία με την ΜΙΤ. Η δράση ακυρώθηκε, αλλά τα όπλα δεν είχαν επιστραφεί, είπε.
Ο περιβόητος Μεχμέτ Αγκάρ, πρώην επικεφαλής της Αστυνομίας και Υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας αρνήθηκε τον ισχυρισμό ότι η MİT και η αστυνομίας είχαν αναπτύξει μια παράνομη δομή εντός του κράτους, δηλώνοντας ότι είχαν προσπαθήσει να νικήσουν την τρομοκρατία στα πλαίσια του νόμου…