Η τουρκική Κυβέρνηση κάπως υποχώρησε στο αμφιλεγόμενο σχέδιο νόμου που έδινε υπερεξουσίες στην Υπηρεσία Πληροφοριών ΜΙΤ. Για τις υπερεξουσίες είχε ξεσηκωθεί η αντιπολίτευση και κοινωνικοί φορείς , ενώ και η ΕΕ που είχε επίσης αντιδράσει έντονα δια κύκλων, θα επανέλθει.
Το νομοσχέδιο έχει επικριθεί έντονα καθώς με τις διατάξεις του, η ΜΙΤ αναβαθμίζεται σε Υπηρεσία που υπερέχει της Πολιτείας
Οι αλλαγές γινονται με τροποποιήσεις του προσχέδιου του νομοσχεδίου το οποίο εγκρίθηκε από την κοινοβουλευτική επιτροπή εσωτερικών υποθέσεων.
Η Haberturk σημειώνει ότι η κοινοβουλευτική επιτροπή εσωτερικών υποθέσεων ενέκρινε στο σχέδιο δύο κρίσιμες αλλαγές :
• Για την τηλεφωνική παρακολούθηση από τη ΜΙΤ αρκεί η άδεια μονομελούς δικαστηρίου. Ο αρθρογράφος της Milliyet, Μεχμέτ Τεζκάν, υπενθυμίζει σήμερα ότι την αντίστοιχη άδεια διασφαλίζει η Αστυνομία με την εγκριτική απόφαση τριών δικαστών.
• Ο Πρωθυπουργός δεν θα προεδρεύει τις εργασίες του Συντονιστικού Συμβουλίου της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Τουρκίας, τις οποίες αποφασίστηκε τελικά να προεδρεύει ο Επικεφαλής της ΜΙΤ, Κ. Χακάν Φιντάν.
Επίσης, βάσει του νέου νομοσχεδίου, μειώνεται η μέγιστη ποινή φυλάκισης, που προβλέπεται για τη δημοσίευση διαβαθμισμένων εγγράφων της MIT από 12 σε 9 χρόνια. Η ελάχιστη ποινή παραμένει στα 3 χρόνια.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής Κυβέρνησης, κ. Μπεσίρ Αταλάι, έδωσε για πρώτη φορά λεπτομέρειες σχετικά με τις μέχρι στιγμής τηλεφωνικές παρακολουθήσεις της ΜΙΤ, αριθμώντας τες σε 2.473. Ο κ.Αταλάι υποστήριξε ότι εξ’ αυτών, οι περισσότερες από τις μισές αποφασίζονται για τους ξένους, ενώ οι υπόλοιπες περιλαμβάνουν τις περιπτώσεις τρομοκρατίας και κατασκοπίας.
Η θέση της ΕΕ
Η Hurriyet γράφει ότι η ΕΕ εξέτασε το προσχέδιο του νομοσχεδίου για τη ΜΙΤ. Ακολούθησαν σχετικές δηλώσεις από τον κ. Peter Stano, εκπρόσωπο του Επιτρόπου Διεύρυνσης της ΕΕ Stefan Fule, o οποίος είπε ότι η ΕΕ πρόκειται να συζητήσει το θέμα με Τούρκους αξιωματούχους στη Συνάντηση της Επιτροπής Σύνδεσης, που έχει οριστεί για τον προσεχή Απρίλιο.