Υπόθεση «Βαριοπούλα»- Ψεύτικα τα στοιχεία

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως, στην Τουρκία, σχετικά με τη διαβόητη υπόθεση “Βαριοπούλα”, που όμως ανατρέπουν όλα τα έως τώρα δεδομένα. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία βάσει των οποίων διώχθηκαν οι Τούρκοι στρατηγοί, που ενεπλάκησαν στην υπόθεση, είναι κατασκευασμένα.

Ειδικά, όσον αφορά τα δύο CD στα οποία, υποτίθεται, ο τότε στρατηγός Σουχά Τανγερί είχε υπογράψει, ιδιοχείρως και τα οποία περιείχαν τα σχέδια γα το υποτιθέμενο πραξικόπημα κατά του κυβερνώντος κόμματους ΑΚΡ του Ερντογάν, δεν έχουν γραφτεί από τον Τανγερί.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Σαλίχ Τσενγκίζ, ο οποίος εξέτασε τα δύο CD, η γραφή επ’ αυτών έχει αποτυπωθεί με μηχανικό μέσο και δεν προέρχεται από ανθρώπινο χέρι. Ο Τούρκος καθηγητής συνέταξε και σχετική έκθεση, την οποία κατέθεσε στην τουρκική δικαιοσύνη.

Παλαιότερη έκθεση ειδικών, που είχαν εξετάσει τα CD, απερρίφθη από το ανώτατο τουρκικό δικαστήριο, το οποίο και ανέθεσε νέα έρευνα στον Τσενγκίζ.

Η αναθεώρηση της δίκης για την υπόθεση “Bαριοπούλα” έχει ξεκινήσει από τις 3 Νοεμβρίου, μετά από απόφαση του τουρκικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, περί παραβίασης των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων. Ο στρατηγός Τανγερί συνελήφθη το 2010 και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 18 ετών.

Ωστόσο όλοι οι 236 καταδικασθέντες και ύποπτοι της υπόθεσης “Βαριοπούλα”, μεταξύ των οποίων και πολλοί ανώτατοι αξιωματικοί, έχουν απελευθερωθεί από τον Ιούνιο του 2014, μετά την ανωτέρω απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Τα επίμαχα CD είχαν παρουσιαστεί από τον δημοσιογράφο Μεχμέτ Μπαρασνού και αποτελούσαν τα αποδεικτικά στοιχεία 11 και 17 στη δίκη. Οι στρατιωτικοί είχαν κατηγορηθεί τότε ότι σχεδίαζαν την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν και σχεδίαζαν προβοκάτσια κατά της Ελλάδας, με σκοπό να προκαλέσουν θερμό επεισόδιο Ελλάδας-Τουρκίας, ώστε να υπάρξει η απαραίτητη δικαιολογία για την επιβολή στρατιωτικού καθεστώτος.

Πηγή: Hurriyet

Μετάφραση-επιμέλεια: On Alert