Χρεοκόπησε ο «πουκαμισάς» του Κεμάλ

Με τον τίτλο: «Χρεοκόπησε ο πουκαμισάς του Ατατούρκ» η εφημερίδα  Radikal γράφει ότι ο Στρογγυλος που ήταν πουκαμισάς των οθωμανικών ανακτόρων πελάτης του οποίου υπήρξε και ο Ατατούρκ, χρεοκόπησε λόγω της κρίσης στην Ελλάδα και έτσι έσβησε μετά από 130 χρόνια η μάρκα των πουκαμίσων.

 Το γηραιότερο μέλος της οικογένειας Στρογγυλου, ο κ. Χρηστάκης Τριανταφυλλίδης, 97 ετών, μιλώντας για τα παλαιά, ανέφερε ότι οι θείοι του έραβαν πουκάμισα για τα μέλη των οθωμανικών ανακτόρων και μεταξύ των πελατών τους ήταν και ο Ατατούρκ. Όπως ανέφερε η οικονομική κρίση σήμανε το τέλος τους. 

Ο Κωνσταντίνος και ο Θεοκλής Στρογγυλός οι οποίοι είναι οι ιδρυτές της ομώνυμης εταιρείας γεννήθηκαν στη Ραιδεστό στην ανατολική Θράκη. Το 1880 άνοιξαν το πρώτο τους κατάστημα στο Πέρα στην Κωνσταντινούπολη. Η τέχνη τους και τα υφάσματα τους έγιναν σύντομα γνωστά στο Οθωμανικό παλάτι.

Πρώτα άρχισαν να ράβουν τα ρούχα των γυναικών στο χαρέμι και αργότερα λόλων των μελών των ανακτόρων. Η εταιρεία έγινε τόσο γνωστή που έφτιαχνε ακόμα και τα πουκάμισα των Οθωμανών Σουλτάνων. Η εταιρεία είχε λάβει διάφορες διακρίσεις. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Radikal ένας από τους σημαντικότερους πελάτες του καταστήματος τους ήταν ο ιδρυτής της Τουρκικής Δημοκρατίας Κεμάλ Ατατούρκ.
Σύμφωνα με τον Τριανταφυλλίδη το πουκάμισο «Στρογγυλός» το οποίο φορούσε ο Κεμάλ εκτίθεται στο μουσείο κοντά στο Μαυσωλείο του Κεμάλ.

Ο Τριανταφυλλίδης αναφέρει στην εφημερίδα πως κατά την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα το 2010 είχε την ευκαιρία να του εξηγήσει όλη την ιστορία της οικογένειας η οποία έφυγε από την Κωνσταντινούπολη το 1925.