Χαμάς – Τουρκία συμμαχία

Στην Τουρκία και μάλιστα σε κομματική συγκέντρωση του κυβερνώντος ΑΚΡ βρέθηκε, προσκεκλημένος του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, ο ηγέτης της Χαμάς Χαλέντ Μασάαλ.

Ο Μασάαλ συνεχάρη τον τουρκικό λαό γιατί έχει πρόεδρο τον Ερντογάν και πρωθυπουργό τον Νταβούτογλου. «Ισχυρή Τουρκία σημαίνει ισχυρή Παλαιστίνη», είπε ο επικεφαλής της Χαμάς, συμπληρώνοντας πως ελπίζει, μαζί με την Τουρκία, να απελευθερώσει την Παλαιστίνη και την Ιερουσαλήμ.

«Ο Αλλάχ είναι μαζί μας και μας δείχνει τον δρόμο προς τη νίκη. Με τη βοήθεια του Αλλάχ θα απελευθερώσουμε και πάλι, στο μέλλον, την Παλαιστίνη και την Ιερουσαλήμ», είπε, χωρίς βέβαια να εξηγήσει πότε ακριβώς, στο παρελθόν, οι Τούρκοι είχαν «απελευθερώσει» την Ιερουσαλήμ, εκτός αν ο αξιότιμος αυτός κύριος συγχέει την κατοχή με την απελευθέρωση.

Ο επικεφαλής της Χαμάς παρουσιάστηκε στο πλήθος από τον ίδιο τον Τούρκο πρωθυπουργό Νταβούτογλου, σε μια συμβολική κίνηση, που στρεφόταν, σαφώς, κατά του Ισραήλ. Το πλήθος από κάτω ούρλιαζε «κάτω το Ισραήλ» και «ο Αλλάχ είναι μεγάλος», σε ένα παραλήρημα αντισημιτισμού και ακραίου ισλαμισμού.

«Μια ισχυρή Τουρκία αποτελεί πηγή ισχύος για όλους τους μουσουλμάνους. Χαιρετώ όλους τους γενναίους που διεκδικούν την Ιερουσαλήμ», φώναξε ο επικεφαλής της Χαμάς, στους συγκεντρωμένους Τούρκους. Ο Μασάαλ είχε κληθεί και το 2012, από τον Ερντογάν, στο συνέδριο του κόμματος ΑΚΡ.
Μετά τα πανηγύρια με τον Νταβούτογλου, ο Μασάαλ συναντήθηκε και με τον Ερντογάν.

Τουρκία και Χαμάς έχουν αποδειχτεί ιδιαίτερα στενοί σύμμαχοι. Τον Νοέμβριο το Ισραήλ είχε διαμαρτυρηθεί επίσημα στο ΝΑΤΟ, καθώς αποδείχθηκε πως Τουρκία και Χαμάς είχαν οργανώσει τρομοκρατικό χτύπημα στην Ιερουσαλήμ, το οποίο οι Ισραηλινοί απέτρεψαν, την τελευταία στιγμή.

Πηγή: Times of Israel
Απόδοση-επιμέλεια: On Alert