Η Τουρκία δήλωσε ότι η στοχοποίηση των εθνικών της συμφερόντων στη Λιβύη θα έχει σοβαρές επιπτώσεις, απαντώντας με αυτόν τον τόπο στην κίνηση του στρατού του Χάφταρ, του LNA, να σταματήσει τουρκικό πλοίο που κατευθυνόταν στη Λιβύη.
«Υπενθυμίζουμε ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες και θα θεωρήσουμε αυτά τα στοιχεία ως νόμιμους στόχους σε περίπτωση που τα τουρκικά συμφέροντα στοχοποιούνται στη Λιβύη», ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του την Τρίτη.
Το υπό σημαία Τζαμάικας πλοίο Mabrooka, το οποίο διαχειρίζεται μια τουρκική εταιρεία, σταμάτησε δύναμη του Πολεμικού Ναυτικού του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) που διοικείται από τον Στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, κοντά στο ανατολικό λιμάνι της Derna.
Δείτε ακόμη Λιβύη: Το ναυτικό του LNA και του Χάφταρ αναχαίτισε τουρκικό πλοίο
«Πρέπει να ληφθούν αμέσως μέτρα για την εξασφάλιση της επανέναρξης του προγραμματισμένου ταξιδιού του πλοίου», αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.
Ο LNA είχε αναφέρει ότι το πλοίο εισήλθε σε απαγορευμένη περιοχή και παραβίασε τους ναυτικούς νόμους, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu της Τουρκίας. Το Mabrooka μετέφερε ιατρικά εφόδια και δεν βρέθηκαν όπλα, ανέφερε ακόμη του Anadolu.
«Ο Χάφταρ και η πολιτοφυλακή του συνεχίζουν την επιθετική τους στάση ακόμη και σε μια περίοδο κατά την οποία υπάρχει πρόοδος στην πολιτική διαδικασία υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών μεταξύ των Λίβυων», πρόσθετε το υπουργείο.
Δείτε ακόμη Επιχείρηση IRINI: Τουρκία και Γερμανία «ανταλλάσσουν» κατηγορίες για τη νηοψία
Η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει την κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Τρίπολης με όπλα και στρατιωτική τεχνογνωσία στην σύγκρουσή της με τον LNA του Χάφταρ. Ο LNA υποστηρίζεται -μεταξύ άλλων- από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Ρωσία, μεταξύ άλλων.
Τον περασμένο μήνα, ένα γερμανικό πολεμικό πλοίο που συμμετείχε στην Επιχείρηση Irini, μια ναυτική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον έλεγχο του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, προσπάθησε να ερευνήσει ένα πλοίο υπό τουρκική σημαία, όμως η Άγκυρα στηλίτευσε την κίνηση ως «παράνομη».
Πηγή: ahvalnews.com