Ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ έριξε «βόμβα» πριν από λίγη ώρα, καθώς ανακοίνωσε ότι το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» θα ξεκινήσει τις γεωτρήσεις σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας εκτός από τις δηλώσεις σχετικά με την έναρξη γεωτρήσεων του Γιαβούζ, επιβεβαίωσε τα όσα είχε πει προ ημερών ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σχετικά με τέταρτο τουρκικό πλοίο θα κατευθυνθεί στην ανατολική Μεσόγειο για έρευνες.
Ο Πορθητής, το Γιαβούζ και το Όρουτς Ρέις
Όπως ανέφερε η ανταποκρίτρια του Sigma, ο Ντονμέζ είπε ότι: «Ο Πορθητής συνεχίζει τις έρευνές του και θα παραμείνει εκεί για 1 μήνα ακόμη. Ο Πορθητής αυτή τη στιγμή έχει φτάσει σε βάθος 5 χιλιάδων μέτρων κάτω από το βυθό της θάλασσας.
Το δεύτερο γεωτρύπανό μας ξεκίνησε και έφτασε στον προορισμό του την περασμένη εβδομάδα. Σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσει τη γεώτρηση και, βάσει της άδειας που έχουν λάβει από την «ΤΔΒΚ» (όπως χαρακτήρισε το ψευδοκράτος) τα Τουρκικά Πετρέλαια, θα παραμείνει στην Καρπασία για 3 μήνες. Το ερευνητικό μας πλοίο Μπαρμπαρός άλλωστε συνεχίζει γύρω από το νησί τις σεισμικές έρευνες.
Το άλλο ερευνητικό μας το Ορούτς Ρέις μόλις ολοκληρώσει την αποστολή του στη Μαύρη Θάλασσα και το Μαρμαρά, θα συνεχίσει τις έρευνές του στη Μεσόγειο. Το Ορούτς Ρέις θα βρίσκεται στην περιοχή τον επόμενο μήνα», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας σε συνάντηση με Τούρκους δημοσιογράφους.
Στη συνέχεια ο Ντονμέζ αναφέρθηκε και στις εργασίες του Πορθητή και στις πληροφορίες που κάνουν λόγο για μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου που εντόπισε:
«Οι γεωτρήσεις μας συνεχίζονται. Είναι νωρίς να πούμε κάτι από τώρα, επειδή (ο Πορθητής) δεν έχει φτάσει ακόμη το στόχο του. Άλλωστε αν βρεθεί κάτι, θα το ανακοινώσουμε. Οι έρευνες ακόμη συνεχίζονται και ο Πορθητής έχει μάλλον 3-4 εβδομάδες ακόμη δουλειά… Υπάρχει μία οσμή προβοκάτσιας, μας έρχεται κι εμάς», είπε χαρακτηριστικά.
Τα εντάλματα σύλληψης και η συνεργασία με άλλες χώρες
Επίσης σχολίασε τα εντάλματα σύλληψης που έχει εκδώσει η Κυπριακή Δημοκρατία, για τα οποία είπε ότι: «Δεν αποτελεί εμπόδιο για τις εκεί ενέργειές μας. Δεν απειλούμαστε και το προσωπικό μας δεν διακατέχεται από αίσθημα ηττοπάθειας. Άλλωστε με το προσωπικό μας εκεί υπάρχει συνεχής επικοινωνία και ενημέρωση. Με την πρώτη ευκαιρία θα τους επισκεφτώ κι εγώ», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας.
Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας απάντησε και σε ερωτήματα σχετικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλες χώρες στο πλαίσιο έρευνας και εξόρυξης πετρελαίου στην ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας ότι: «Η έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου είναι άλλο, η προώθηση και μεταφορά του είναι άλλο πράγμα. Από τη στιγμή που θα βρεθεί, θα πρέπει να φτάσει στις αγορές από τον πιο σύντομο δρόμο.
Ο πιο σύντομος και ο πιο οικονομικός δρόμος για να φτάσει το αέριο της ανατ. Μεσογείου στις αγορές είναι η Τουρκία, γιατί μπορεί να περάσει από την Ανατολία.
Στο θέμα της συνεργασίας με άλλες χώρες…, τα Τουρκικά Πετρέλαια πραγματοποιούν ήδη κάποιες επαφές και μπορεί να γίνουν κάποια βήματα για κοινά projects. Δεν είναι σωστό να ανακοινώσω ονόματα τώρα, αλλά τα Τουρκικά Πετρέλαια πραγματοποιούν κάποιες επαφές».
Το blame game και η «τουρκική ΑΟΖ»
Επίσης, τοποθετήθηκε σε ό,τι αφορά την ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στην ανατολική Μεσόγειο από την Τουρκία, λέγοντας ότι το θέμα εξετάζεται και από το δικό του υπουργείο Ενέργειας και από το υπουργείο Άμυνας, αλλά ακόμη δεν έχουν καταλήξει. Άλλωστε, θα υποβληθεί σχετική πρόταση και στην τουρκική προεδρία και έπειτα θα καθοριστεί ένας οδικός χάρτης.
Ο Ντονμέζ κατηγόρησε την Κύπρο, με την δικαιολογία ότι επιχειρεί να αφήσει εκτός την Τουρκία από τα ενεργειακά ζητήματα και ότι προσπαθούν να αποσπάσουν την προσοχή της Άγκυρας από την ανατολική Μεσόγειο.
«Η Ε/Κ Διοίκηση, αφότου ενισχύσαμε τις έρευνές μας εκεί, προβαίνει σε κάποιες ενέργειες προκειμένου να αφήσει έξω την Τουρκία από την εξίσωση. Να μας αποπροσανατολίσουν… Δεν μπορούν να επιλυθούν προβλήματα με σκούπισμα κάτω από το χαλί.
Εμείς θα στηρίξουμε την όλη διαδικασία. Έχουμε πει πολλές φορές ότι δεν βρίσκουμε σωστό να μας φέρνουν προ τετελεσμένων. Κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει την Τουρκία από την εξίσωση», τόνισε, ενώ για την ‘πρόταση Ακιντζί’ εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι απορρίφθηκε τόσο από την Ε/κ πλευρά όσο και από την Ε.Ε.
Η Ε/κ πλευρά πρέπει να εξετάσει σοβαρά την πρόταση. Αλλά δυστυχώς συνεχίζουν να κινούνται όπως ξέρουν εκείνοι. Η Ε.Ε. την είδε θερμά, αλλά δυστυχώς κι από εκεί ήρθε αρνητική απόφαση».
Πηγή: Sigmalive/ Φωτογραφία αρχείου Reuters