Βάζει και ξένους στο «εθνικό άρμα μάχης» η Τουρκία

Την »πόρτα» για είσοδο και άλλων ξένων ( εταίρων επενδυτών, παρόχων τεχνολογίας, σχεδιαστών, κατασκευαστών κλπ ) ανοίγει, όπως όλα δείχνουν,  η Τουρκία σε σχέση με το λεγόμενο »εθνικό τανκ», το Altay,»προσγειώνοντας» τα φιλόδοξα αρχικά σχέδια που ανακοίνωνε πομπωδώς για πλήρη τουρκική σχεδίαση και παραγωγή.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει , σύμφωνα δε διεθνείς αναλυτές από διάφορες επαφές που κάνουν αρμόδιοι της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας και οι οποίες σε μια  πορεία είναι στην σωστή – και αναμενόμενη - κατεύθυνση.  Και αυτό διότι ήταν αδύνατο να ισχύσουν όλα εκείνα περί πλήρως »εθνικού σχεδίου»  που περιελάμβαναν, λέει,  αρχικό σχεδιασμό ,ανάπτυξη, κατασκευή προτύπων  και -τελικά – πλήρη γραμμής παραγωγής για ένα σύγχρονο άρμα από την Τουρκία.

Μια επιβεβαίωση αυτής της επαναχάραξης στόχων αποτελεί είδηση του εβδομαδιαίου φύλλου «Αμυντική Τεχνολογία, Επιχειρήσεις και Πολιτική», της εφημερίδας «Defense News» που κυκλοφορεί στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου διαβάζουμε πως οι ανώτεροι σχεδιαστές της Τουρκίας για την προμήθεια στρατιωτικών οχημάτων δημιουργώντας μια μεγάλη ομάδα που περιέχει και ξένους, μπορούν να αναδιαμορφώσουν τη βιομηχανική στρατηγική για την μαζική παραγωγή του άρματος νέας γενιάς Altay.

 Στην είδηση επισημαίνεται πως προβλέπεται ότι το εθνικό άρμα Altay θα κατασκευαστεί από τουρκικές εταιρείας σε ένα πρόγραμμα μαζικής παραγωγής όμως - γράφει - οι ξένες εταιρείες μπορούν να συμβάλουν στην παραγωγή διαφόρων τμημάτων όπως κινητήρα άρματος, ενσωμάτωση του πολύπλοκου συστήματος και θωράκιση κλπ Ήδη όπως έγραψε το OnAlert για τον κινητήρα συζητά να τον κατασκευάζει η γιαπωνέζικη Μιτσουμπίσι.

Πάντως και έτσι  το πρόγραμμα έχει τη αξία του από τουρκικής σκοπιάς, αναβαθμίζει τις βιομηχανικές υποδομές και δυνατότητες της Τουρκίας.
Εμείς τι κάνουμε με την τρόικα που θέλει να κόψει, (με την ανοχή κάποιων στην Ελλάδα(;))  τις γραμμές παραγωγής και τις εξαγωγικές προοπτικές των Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ).. 

Διαβάστε ακόμη:

«Tουρκία, ο προμηθευτής όπλων του Ισλαμικού κόσμου»

Toυρκία: «Στόχος 45 δισ. τζίρου στην Στρατιωτική Βιομηχανία»