Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε σημερινές δηλώσεις του αναφέρθηκε στο «καυτό ζήτημα» των S-400 στην Τουρκία και τις όποιες συνέπειες έχει προκαλέσει στις σχέσεις Ουάσινγκτον – Άγκυρας, αλλά και στο πλαίσιο του NATO και στη συνεργασία με τα άλλα κράτη-μέλη της Συμμαχίας.
Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στον Αμερικανό Πρόεδρο, δήλωσε πως ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θέλει να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία λόγω της αγοράς των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400.
Ο Τραμπ δεν επιθυμείς κυρώσεις στην Τουρκία
Ειδικότερα, ο Τσαβούσογλου είπε ότι ο Τραμπ προσπαθεί να κρατήσει την υπόσχεσή του, ενώ άλλοι εταίροι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα των stealth μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35 είναι προβληματισμένοι με την απόφαση των ΗΠΑ για τον αποκλεισμό της Τουρκίας.
Στη συνέχεια προσέθεσε ότι «δεν υπάρχει συνοχή στις θέσεις των Αμερικανών περί επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία λόγω των S-400, αφού ο Πρόεδρος Τραμπ δεν θέλει να επιβάλλει κυρώσεις«. Έπειτα ανέφερε ότι τα συστήματα αεράμυνας θα είναι επιχειρησιακά στις αρχές του 2020.
Τα ρωσικά Su-35 και τα τουρκικά «αντίμετρα»
Ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στην πρόταση από την ρωσική πλευρά για το μαχητικό Su-35, ως αντικαταστάτη για το F-35, λέγοντας ότι η Τουρκία έχει φυσικό δικαίωμα να καλύψει την ανάγκη που δημιουργήθηκε μετά την από τον αποκλεισμό της από το πρόγραμμα F-35, στο οποίο έχουν καταβάλει περίπου 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια.
Στη συνέχεια μίλησε και στην αντίδραση της Τουρκίας σε περίπτωση που εν τέλει επιβληθούν οι κυρώσεις των ΗΠΑ, λέγοντας ότι αν όντως γίνει πραγματικότητα αυτό το ενδεχόμενο, τότε θα «απαντήσουν» όπως είναι φυσικό.
Έπειτα επεσήμανε ότι αν και η Άγκυρα δεν θέλει να φτάσουν σε αυτό το σημείο οι σχέσεις με την Ουάσινγκτον, εντούτοις έχει την δυνατότητα αντιμέτρων, αφήνοντας «αιχμές» για την βάση στο Ιντσιρλίκ, ενώ υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να απομακρυνθεί από το NATO.
Οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο
“Εμείς θέλουμε να καθίσουμε μαζί και να λύσουμε τις διαφωνίες μας που έχουμε με την Ελλάδα. Στηρίζουμε τις θετικές δηλώσεις του Έλληνα ομολόγου μας”, ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ προσθέτοντας ότι “η πίεση που υπάρχει στην ‘Ε/κ διοίκηση’ υπάρχει και στην Ελλάδα.
Για την Ανατολική Μεσόγειο και ειδικά για τις περιοχές κοντά στην Κύπρο είπαμε ότι είμαστε μέσα για μια συμφωνία για τον διαμοιρασμό του πετρελαίου. Φτάνει τα δικαιώματα του λαού της λεγόμενης ‘τδβκ’ να τους τα δώσουν. Στηρίζουμε τα βήματα που γίνονται για τον διαμοιρασμό των πηγών. Η ΕΕ λαμβάνει αποφάσεις μόνο για να ικανοποιήσει τον ‘Ε/κ τομέα’ (Κυπριακή Δημοκρατία) και την Ελλάδα.
Εμείς ως απάντηση στείλαμε το τέταρτο πλοίο μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Εμείς είπαμε πως εάν κάνετε βήματα με αυτό τον τρόπο για να ικανοποιήσετε τους Ε/Κ και την Ελλάδα θα αυξήσουμε την παρουσία μας. Η απόφαση της ΕΕ για κυρώσεις δεν έχει αξία.
Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή. Στηρίζουμε όπως η Γερμανία αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή σε αυτό το θέμα. Αλλά εμείς τους προειδοποιήσαμε να μην επιδείξουν μονομερή στάση, τους είπαμε να είναι αντικειμενικοί. Αν γίνει αντίθετο βήμα, θα αυξήσουμε την παρουσία μας. Δεν επιτρέπουμε να αμφισβητούνται οι δραστηριότητες μας που αφορούν την κυριαρχία μας”, ανέφερε.
Δεν χρειάζονται άλλα γεωτρύπανα ή ερευνητικά σκάφη στην ανατολική Μεσόγειο προς το παρών, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Τσάβουσογλου.
Για το Κυπριακό, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε “είμαστε κι εμείς μέσα για τις ανεπίσημες συνομιλίες με τον ‘Ε/κ τομέα’ όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις. Εμείς ως Τουρκία στις τελευταίες διαπραγματεύσεις συζητήσαμε για ομοσπονδία. Και η ανεπίσημη πενταμερής που έχουμε μπροστά μας θα είναι για τη λύση. Εάν πραγματοποιηθεί θα συναντηθούμε ξανά όλοι για να μάθουμε τις ιδέες όλων”.
Με πληροφορίες από: Hurriyet – ΚΥΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters