Τσαβούσογλου: Αν οι ΗΠΑ μας επιβάλουν κυρώσεις για τους S-400 θα ανταποδώσουμε

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προχώρησε σε νέες δηλώσεις; σχετικά με τις εξελίξεις που «τρέχουν» ανάμεσα σε Άγκυρα και Ουάσινγκτον για τους ρωσικούς πυραύλους S-400, μετά την συνομιλία Ακάρ-Σάναχαν.

Ο Τσαβούσογλου συνεχίζει να είναι κατηγορηματικός αναφορικά με την παραλαβή των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η «Τουρκία δεν θα κάνει πίσω», στέλνοντας «μήνυμα» στις ΗΠΑ και στις προσπάθειές της να αποτρέψει την Άγκυρα από το να αποκτήσει τους S-400.

Οι S-400 στο προσκήνιο

Η ένταση στις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής έχει κλιμακωθεί ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες σχετικά με την απόφαση της Άγκυρας να προχωρήσει στην αγορά των S-400.

Η Ουάσινγκτον από την μεριά της ισχυρίζεται ότι θα «εκθέσει» την αξιοπιστία της Τουρκίας ως σύμμαχο στο NATO, με σοβαρές συνέπειες στην συμμετοχή της στο πρόγραμμα stealth μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Τουρκία «δεν θα κάνει πίσω στην αγορά των S-400″, ενώ προσέθεσε χαρακτηριστικά ότι αν οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις» τότε η Τουρκία «θα ανταποδώσει ανάλογα».

Στη συνέχεια προσέθεσε ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει να ενεργεί με τέτοιο τρόπο για να είναι ένα ανεξάρτητο και ελεύθερο έθνος», θυμίζοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό και τα σχόλια του Υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας, ο οποίος είχε δηλώσει ότι «οι S-400 είναι η διακήρυξη της ανεξαρτησίας μας».

Η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο Τσαβούσογλουδεν άφησε ασχολίαστες και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αφού επανέλαβε ανέφερε όσα ανέφερε η ανακοίνωση του Υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τα δικαιώματα του «ψευδοκράτους» στις δραστηριότητες γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ

Επίσης, είπε εκ νέου πως η Τουρκία είναι «εγγυήτρια χώρα» και γι’αυτό τον λόγο δεν θα λογοδοτήσει για τις ενέργειες της στην περιοχή, όπως δήλωσε και προχθές ο Πρόεδρος Ερντογάν.

Με πληροφορίες από: Sputnik/ Anadolu