Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου πρότεινε «να κάνει μια παρουσίαση» στον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) κ. Κεμάλ Κιλιντσάρογλου (Kemal Kılıçdaroğlu) σχετικά με το ζήτημα του καθεστώτος των νησιών του Αιγαίου.
«Αν ο ηγέτης της CHP θέλει να ακούσει τα γεγονότα, θα πρέπει να με καλέσει και θα του εξηγήσουμε το θέμα των νησιών με έγγραφα», δήλωσε ο Τσαβούσογλου στην Hürriyet Daily News στις 18 Ιανουαρίου.
Η απάντηση Τσαβούσογλου έρχεται μετα την κόντρα που ξέσπασε τον προηγούμενο μήνα, όταν ο ηγέτης του CHP Κιλιντσάρογλου επέκρινε τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την αποτυχία του να θέσει το θέμα των «18 κατεχομένων νησιών» κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα. »Γιατί δεν μιλήσατε για τα 18 κατεχόμενα νησιά; Το άρθρο 12 και το άρθρο 18 της Συνθήκης της Λωζάννης παραβιάστηκαν. Υπάρχουν 13.000 στρατιωτικές μονάδες και περίπου 5.000 ελληνικά στρατεύματα στα νησιά», δήλωσε ο Κιλιντσάρογλου στις 11 Δεκεμβρίου 2017.
Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπίναλι Γιλντιρίμ απάντησε στο Κıλıντσάρογλου τότε λέγοντας ότι πρέπει να θέσει το ίδιο ερώτημα σε όσους «παρέδωσαν» τα νησιά στην Ελλάδα.
Επιπλέον ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Mevlüt Çavuşoğlu, σε συνέντευξη που παραχώρησε στις 10.01 στο Anadolu, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο ζήτημα των νησιών του Αιγαίου, επισημαίνοντας τα εξής: «Μετά την κρίση στα Ίμια και κατά τη διάρκεια κυβέρνησης του ΑΚΡ δεν έχει δοθεί κανένα νησί στην Ελλάδα».
Ο Τσαβούσογλου υπογράμμισε ότι δεν δόθηκαν στην ελληνική επικράτεια νησιά του Αιγαίου κατά τη διάρκεια κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP). Η Τουρκία δεν είχε σχέδια για την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και η Ελλάδα σεβάστηκε την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας, δήλωσε ο Τσαβούσογλου.
Είπε ότι η επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης δεν θα σήμαινε την απόκτηση περισσότερων εδαφών από την Ελλάδα και πρόσθεσε ότι η μόνη σύγκρουση στο θέμα αυτό ήταν τα «νησιά και οι βραχονησίδες του Αιγαίου». Η Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 εγγυάται τις θρησκευτικές ελευθερίες της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα γράφει το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
«Έχουμε καλή φιλία με την Ελλάδα και είμαστε γείτονες …. Συνεργαζόμαστε σε πολλούς τομείς … Έχουμε διαφωνίες, αλλά προσπαθούμε να τις εξαλείψουμε μέσω διαλόγου.»
Πληροφορίες απο Hurriyet, Anadolu