Τουρκικές Εκλογές 2018: Συλλήψεις ξένων που παρίσταναν τους διεθνείς επιτηρητές

 Συνελήφθησαν 10 πολίτες ξένων χωρών στις 24 Ιουνίου και έχουν ήδη ξεκινήσει η δικαστικές διαδικασίες εναντίον τους, καθώς ¨παρίσταναν τους εκλογικούς παρατηρητές και προσπάθησαν να παρέμβουν στις εκλογές διαδικασίες», σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Εσωτερικών, ανέφερε η κρατική υπηρεσία Anadolu.

Αξιωματούχοι, οι οποίοι μίλησαν υπό την προϋπόθεση ανωνυμίας, δήλωσαν ότι οι ύποπτοι δεν είχαν διαπίστευση και δεν ήταν παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Παρά ταύτα, οι αλλοδαποί παρουσιάστηκαν ως παρατηρητές και προσπάθησαν να παρεμβαίνουν στις εκλογές σε τέσσερις επαρχίες της Τουρκίας , δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Πρόσθεσαν ότι έχουν κινηθεί δικαστικές διαδικασίες εναντίον τριών Γάλλων υπηκόων στην ανατολική επαρχία Ağrı, τριών Γερμανών στη νοτιοανατολική επαρχία Şırnak, τριών Ιταλών στη νοτιοανατολική επαρχία Diyarbakır και ενός Ιταλού στη νοτιοανατολική επαρχία Batman.

Περίπου 415 παρατηρητές από οκτώ διεθνείς οργανισμούς αναπτύχθηκαν για να παρακολουθήσουν τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές της Τουρκίας , ανέφερε το πρακτορείο Anadolu στις 23 Ιουνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Anadolu, ξένοι παρατηρητές – συμπεριλαμβανομένων των βουλευτών από αρκετές χώρες – έλαβαν τη διαπίστευση τους με το Ανωτάτο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας (YSK).

Ο ΟΑΣΕ έστειλε 234 παρατηρητές, ενώ η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (OSCEPA) απέστειλε 72 παρατηρητές, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) ανέπτυξε 35 παρατηρητές και η Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου ( PAM) έστειλε 10 παρατηρητές.

Υπάρχουν επίσης πέντε παρατηρητές από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (PABSEC), 15 από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση των Τουρκικώς Ομιλούμενων Χωρών (TURKPA), 21 από το Συμβούλιο Συνεργασίας Τουρκικοφώνων (Τουρκικό Συμβούλιο) και 23 από τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO).

Οι παρατηρητές των εκλογών θα συντάξουν εκθέσεις για το κατά πόσον ακολουθήθηκαν τα διεθνή πρότυπα κατά την χθεσινή εκλογική διαδικασία.

Πηγή Hurriyet