Τουρκία: Υπέβαλε επίσημο αίτημα για ένταξη στην ομάδα BRICS, γράφει το Bloomberg

REUTERS/Murad Sezer

Η Τουρκία υπέβαλε επισήμως αίτημα για να ενταχθεί στην ομάδα χωρών BRICS, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

Κατά το Bloomberg η Τουρκία υπέβαλε το αίτημα για ένταξη στην ομάδα των BRICS (που προκύπτει από τα αρχικά των χωρών που την ίδρυσαν, δηλαδή Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) επειδή είναι απογοητευμένη από την πρόοδο των συνομιλιών για ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η αίτηση της Τουρκίας θα συζητηθεί τον Οκτώβριο – από τις 22 έως τις 24 του μηνός – κατά την Σύνοδο Κορυφής των BRICS που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Ρωσία και συγκεκριμένα στο Καζάν.

Όπως ανέφερε στο Bloomberg αξιωματούχος που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, η κυβέρνηση Ερντογάν θεωρεί πως το γεωπολιτικό κέντρο βάρους απομακρύνεται από τις ανεπτυγμένες οικονομίες.

Επιθυμία της Τουρκίας είναι να καλλιεργήσει δεσμούς με όλες τις πλευρές σε έναν πολυπολικό κόσμο, «εκπληρώνοντας πάντως ταυτόχρονα τις υποχρεώσεις της ως βασικό μέλος του ΝΑΤΟ» κατά τον ίδιο αξιωματούχο.

Η ένωση των BRICS εμπλουτίστηκε στις αρχές του έτους, εντάσσοντας στους κόλπους της το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αιθιοπία και την Αίγυπτο.

Η Μαλαισία, η Ταϊλάνδη και το Αζερμπαϊτζάν είναι μεταξύ των άλλων χωρών που επιθυμούν να ενταχθούν.