Το τουρκικό κοινοβούλιο επικύρωσε τη συμφωνία ανάμεσα σε Τουρκία – Λιβύης, το μεσημέρι του Σαββάτου (21.12.2019), την ν ίδια ώρα που Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία και Ισραήλ θα υπογράψουν τη συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, στις αρχές του 2020.
Η συμφωνία που υπέγραψαν τον περασμένο μήνα η Τουρκία και η κυβέρνηση της Λιβύης, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, όχι μόνο από την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και από την Ε.Ε., τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και το Ισραήλ.
Ερντογάν και Σάρατζ έδωσαν τα χέρια και υπέγραψαν μια διευρυμένη συμφωνία για στρατιωτικά ζητήματα και ζητήματα ασφαλείας καθώς και ένα μνημόνιο για τα θαλάσσια σύνορα. Το τελευταίο είναι, κυρίως, εκείνο που προκάλεσε τη θύελλα αντιδράσεων, καθώς η Τουρκία επιχειρεί να εκμεταλλευθεί την ανατολική Μεσόγειο έως τη Λιβύη, “σβήνοντας” από τον χάρτη την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα ελληνικών νησιών.
Επιδιώκοντας να “παράσχει τη βάση για τις σχέσεις και την ανάπτυξη της συνεργασίας” μεταξύ της Τουρκίας και της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης (GNA), η συμφωνία περιλαμβάνει ενισχυμένη συνεργασία στην ανταλλαγή προσωπικού, υλικών, εξοπλισμού, συμβουλευτικών υπηρεσιών και εμπειρίας μεταξύ των δύο πλευρών.
Επίσης προσφέρει, μεταξύ άλλων, τουρκική υποστήριξη για την εγκαθίδρυση μιας μονάδας άμεσης επέμβασης στην αστυνομία και το στρατό στη Λιβύη, καθώς και ενισχυμένη συνεργασία στις πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών και στην αμυντική βιομηχανία.
Τι είπε ο Ερντογάν
Σε πρόσφατη συνέντευξη του στο A Haber, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δείχνοντας την περιοχή ανοιχτά από το Καστελόριζο και την Κρήτη, ανακοίνωσε ότι “με τη βοήθεια του Θεού, θα ξεκινήσουμε και σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις”. Ζήτησε δε από μεγάλες εταιρίες να συνεργαστούν με την Τουρκία στην περιοχή, σημειώνοντας πως στην ανατολική Μεσόγειο υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, έχει ξεκαθαρίσει πως η χώρα του θα προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες στις θαλάσσιες περιοχές που περιγράφει το μνημόνιο με τη Λιβύη.
“Το μνημόνιο το οποίο υπογράψαμε με την Λιβύη έγινε νόμος του κράτους μετά την έγκριση του κοινοβουλίου και ευχαριστώ όλα τα πολιτικά κόμματα για την υποστήριξή τους.
Να μην έχετε καμία αμφιβολία πως θα κάνουμε όσα πρέπει. Και η Γενική Γραμματεία Πετρελαίου και Μεταλλευμάτων θα κάνει εργασίες για την παροχή των οικοπέδων αλλά και η Τουρκική Εταιρία Ερευνών Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) αμέσως μετά την πρωτοχρονιά θα ξεκινήσει γρήγορα τις σεισμικές έρευνες στις περιοχές που θα οικοπεδοποιηθούν”, τόνισε ο Ντονμέζ.
Με πληροφορίες από: Newsit / Φωτογραφία Reuters