«Γκρίνια» από την Άγκυρα για το «εμπάργκο» όπλων από χώρες του NATO

Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, κατηγορεί κράτη-μέλη του NATO ότι υποβαθμίζουν την Συμμαχία καθώς αρνούνται να πουλήσουν αμυντικό εξοπλισμό στην Τουρκία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις σε ορισμένους Τούρκους αξιωματούχους άμυνας και απέκλεισαν την Τουρκία από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35, αφού αγόρασε το προηγμένο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας μεγάλου βεληνεκούς της Ρωσίας S-400, λόγω ανησυχιών ότι η ρωσική τεχνολογία θα έθετε την ασφάλεια των μαχητικών αεροσκαφών σε κίνδυνο.

Ο Καναδάς ακύρωσε τις άδειες εξαγωγής για τεχνολογία drone στην Τουρκία τον περασμένο Απρίλιο, αφού διαπίστωσε ότι ο εξοπλισμός είχε χρησιμοποιηθεί από το σύμμαχο της, Αζερμπαϊτζάν, στη σύγκρουση με τις αρμενικές δυνάμεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ πέντε μήνες νωρίτερα. Επίσης, μαζί με μερικές ευρωπαϊκές χώρες, ανέστειλε την εξαγωγή όπλων, αφού η Τουρκία ξεκίνησε επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία κατά Κούρδων μαχητών.

Η Τουρκία, ανάμεσα στους άλλους συμμάχους του NATO που θεωρεί υπέυθυνους για την υποβάθμιση της συμμαχίας, κατηγορεί και την Ελλάδα, η οποία «προκαλεί» με την εχθρική συμπεριφορά της στο Αιγαίο, σύμφωνα με τον Ακάρ.

Ο Ακάρ είπε επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με το τουρκικό αίτημα για αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-16 ως αποζημίωση για τα 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια που ξόδεψε για το πρόγραμμα F-35 πριν από την απομάκρυνσή της, συνεχίζονται.

Η Τουρκία «ψάχνεται» επίσης να αγοράσει εξοπλισμό για τον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος στόλου της F-16. Ο τούρκος Υπουργός σχολίασε επίσης την κρίση Ρωσίας – Ουκρανίας, η οποία πρέπει να λυθεί με «ειρηνικές διαπραγματεύσεις, τις οποίες προθυμοποιείται να καθοδηγήσει η Τουρκία».

Με πληροφορίες από: Ahval / Arab Weekly | Φωτογραφία αρχείου