Τουρκία: Τα «δύο-τρίτα» των Ανωτάτων Αξιωματικών έχουν «εκδιωχθεί» από τις ΕΔ

Μπορεί η Τουρκία αυτή την στιγμή να βρίσκεται αντιμέτωπη σε «ανοιχτά» διπλωματικά μέτωπα, όπως την αγορά των S-400 από τη Ρωσία, την συμμετοχή της στο πρόγραμμα F-35 αλλά και τις συγκρούσεις στη Συρία και έναντι των Κούρδων του PKK, όμως ένας μεγαλύτερος εχθρός «υποβόσκει» στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.

Και αυτός είναι ο Ερντογάν, ο οποίος έχει, μέσω των εκκαθαρίσεων ή και άλλων μέσων, επιφέρει τρομερά πλήγματα και στα τρία Σώματα των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, κάτι που επιβεβαιώνει έγγραφο που είδε το φως της δημοσιότητας και δείχνει τις… τρομακτικές απώλειες σε Ανώτατους Αξιωματικούς.

Ειδικότερα, ένα μυστικό τουρκικό στρατιωτικό έγγραφο που αποκτήθηκε από το Nordic Monitor αποκάλυψε ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των Ανωτάτων Αξιωματικών του δεύτερου μεγαλύτερου στρατού του NATO έχουν..»αποχωρήσει» από τις ένοπλες δυνάμεις από το 2016.

Ποια είναι τα στοιχεία που παραθέτει το έγγραφο

Το έγγραφο, που έχει την υπογραφή του  κ. Abdurrahman Yetimakman, μέλους της Επιτροπής Διοικητικής Έρευνας, δείχνει ότι το πλήγμα αυτό είναι πολύ χειρότερο και πολύ μεγαλύτερο από ό, τι αναφέρθηκε από κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Σύμφωνα με το έγγραφο, από τους 217 Ανώτατους Αξιωματικούς (Στρατηγοί/Πτέραρχοι/Ναύαρχοι) , οι οποίοι αποτελούν στο 67% όλων των αξιωματικών σημαίας του τουρκικού στρατού, οι 150 έχουν απαλλαχθεί από τα καθήκοντά τους και οι 50 έχουν αποστρατευτεί από τις 7 Δεκεμβρίου 2016.

Σύμφωνα με την Nordic Monitor, πολλοί από τους αποστρατευμένους, αναγκάστηκαν να το πράξουν από την κυβέρνηση για να αποφύγουν την εκκαθάριση και τη φυλάκιση με ψευδείς κατηγορίες συμμετοχής σε τρομοκρατική ομάδα ή την εκπόνηση πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησης, με άλλα λόγια σχέση με το Δίκτυο Γκιουλέν.

Για παράδειγμα, ζητήθηκε από επτά Στρατηγούς και Ναυάρχους να αποστρατευτούν τον Αύγουστο του 2017, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, φοβήθηκαν ότι ενδέχεται να τους ασκηθούν διώξεις επειδή μέλη των οικογενειών τους βρίσκονταν υπό διερεύνηση για σχέσεις με τον Γκιουλέν.

Στις 18 Δεκεμβρίου 2018 πάντως, ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ είπε στους βουλευτές του κοινοβουλίου ότι 150 Στρατηγοί και Ναύαρχοι είχαν εκδιωχθεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Αυτό υποδεικνύει ότι ο αριθμός των εκδιώξεων δεν είχε αλλάξει τα δύο χρόνια από την έκδοση της εν λόγω έκθεσης στην Τουρκία, παρόλο που «εκκαθαρίσεις» σε αξιωματικούς σε χαμηλότερες βαθμίδες, συνεχίστηκαν κανονικά

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το μεγαλύτερο τίμημα, το πλήρωσε ο τουρκικός Στρατός Ξηράς, με την «εκκαθάριση» 133 Στρατηγών, ενώ στην Πολεμική Αεροπορία 49 Πτέραρχοι και στο Πολεμικό Ναυτικό 35 Ναύαρχοι.

Πηγή: Nordic Monitor