Η Τουρκία εντείνει ακόμη περισσότερο τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορά της με το Ιράν για να σταματήσει το ρεύμα των Αφγανών που εγκαταλείπουν τη χώρα τους εξαιτίας των Ταλιμπάν.
Ένα τμήμα ειδικών επιχειρήσεων της Διεύθυνσης Ασφάλειας έλαβε κάμερες νυχτερινής όρασης, δεκάδες θωρακισμένα οχήματα, drones, θερμικές κάμερες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) για να διατηρήσει τα σύνορα με το Ιράν ασφαλή, μετέδωσε την Τρίτη το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Όλα τα τεχνολογικά μέσα χρησιμοποιούνται για να σταματήσει η διέλευση των μεταναστών προς την Τουρκία, ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανέφερε το Anadolu, επικαλούμενο τον Hüseyin Ediz Tercanoğlu, επικεφαλής του τμήματος ασφαλείας.
Η Τουρκία, η οποία φιλοξενεί περίπου 4 εκατομμύρια πρόσφυγες, κυρίως από την εμπόλεμη Συρία, έχει δεσμευτεί να αποτρέψει το τελευταίο κύμα μετανάστευσης από το Αφγανιστάν. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντιμετωπίζει αυξανόμενη πολιτική πίεση από πολιτικούς της αντιπολίτευσης, οι οποίοι υιοθετούν μια σκληρή γραμμή για τη μετανάστευση και έναν πληθυσμό που είναι όλο και πιο δυσαρεστημένος με την παρουσία προσφύγων στη χώρα.
«Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα στην περιοχή μας, να προστατεύσουμε τη χώρα μας από την πίεση της μετανάστευσης και να διασφαλίσουμε την ειρήνη του έθνους μας», ανέφερε ο Ερντογάν στο Twitter τη Δευτέρα.
Ο Ερντογάν είπε ότι μίλησε με επτά «κομβικούς» πολιτικούς ηγέτες σε όλο τον κόσμο για το θέμα, συμπεριλαμβανομένου του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Η Ευρώπη φοβάται ότι η κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν θα προκαλέσει ένα κύμα μετανάστευσης προς το Ιράν και την Τουρκία. Ο Ερντογάν απέκλεισε τη στέγαση των προσφύγων, λέγοντας ότι η χώρα του δεν θα λειτουργήσει ως «μονάδα αποθήκευσης μεταναστών» για την Ευρώπη.
«Η Τουρκία δεν είναι στρατόπεδο συγκέντρωσης, στρατόπεδο προσφύγων. Αυτό δεν είναι ένα πανδοχείο που σταματούν οι ταξιδιώτες. Η Δημοκρατία της Τουρκίας είναι υπεύθυνη για τα σύνορά της », δήλωσε ο Ομέρ Τσέλικ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ερντογάν, σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα τη Δευτέρα, σύμφωνα με το Anadolu.
Η Τουρκία χτίζει τείχος ύψους τριών μέτρων κατά μήκος των ιρανικών συνόρων και σχεδιάζει να προσθέσει άλλα 67 χιλιόμετρα από τις οχυρώσεις μέχρι το τέλος του έτους. Η κατασκευή ξεκίνησε το 2017.
«Θέλουμε να δείξουμε σε όλο τον κόσμο ότι τα σύνορά μας είναι απαράβατα», δήλωσε στο Reuters ο Mehmet Emin Bilmez, κυβερνήτης της ανατολικής επαρχίας Βαν, που συνορεύει με το Ιράν. «Η μεγαλύτερη ελπίδα μας είναι να μην υπάρξει μεταναστευτικό κύμα από το Αφγανιστάν».
Η Ελλάδα μόλις έφτιαξε έναν φράχτη 40 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων της με την Τουρκία, που είναι πλαισιωμένος με ένα προηγμένο σύστημα παρακολούθησης, για να σταματήσει τη ροή των μεταναστών.
Πηγή: AhvalNews