Τουρκία: Σε νέο χαμηλό ρεκόρ έφτασε η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου

Η τουρκική λίρα κατέγραψε σήμερα νέο χαμηλό ρεκόρ αφού η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε το βασικό επιτόκιό της λιγότερο απ’ ό,τι προσδοκούσαν οι αγορές.

Η τουρκική λίρα κατέγραψε νέο χαμηλό ρεκόρ ισοτιμίας στις 25,59 λίρες για ένα δολάριο, μια ημέρα αφού η κεντρική τράπεζα της χώρας αύξησε το βασικό της επιτόκιο χθες, Πέμπτη, κατά 650 μονάδες βάσης στο 15%, δηλαδή λιγότερο απ’ ό,τι προσδοκούσαν οι αγορές.

«Πολλοί επενδυτές ήλπιζαν σε μια μεγαλύτερη αύξηση, κάτι που συνέβαλε στην απογοήτευση και είχε αντίκτυπο στη λίρα», δήλωσε ο Μαρέκ Ντριμάλ, στέλεχος της Societe Generale.

Γάλλοι αναλυτές επεσήμαναν πως η αύξηση του επιτοκίου στο 15% είναι ανεπαρκής. Πολλές μεγάλες αμερικανικές τράπεζες και οίκοι αξιολόγησης ανέμεναν μία αύξηση της τάξης του 25%. Η στροφή από την μη συμβατική οικονομική του Ερντογάν δεν ήταν αρκετά μεγάλη για να αναστρέψει την πορεία της τουρκικής λίρας, η οποία πέφτει συνεχώς σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα των τελευταίων 20 ετών.

Οι αναλυτές εκτιμούν πως μια ισχυρή αύξηση του βασικού επιτοκίου θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάκαμψη της τουρκικής οικονομίας.

Αντίθετα με αυτά που πρεσβεύουν οι κλασικές οικονομικές θεωρίες, ο Ερντογάν, που επανεξελέγη στα τέλη Μαΐου για τρίτη θητεία, εκτιμά πως τα υψηλά επιτόκια ευνοούν τον πληθωρισμό.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters