OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: «Πυρά» του ΥΠΕΞ κατά της Ελλάδας για τους μούφτηδες και την «τουρκική μειονότητα»

22/06/2019 - 11:17
Ακσόι
Share on FacebookShare on Twitter

Εν μέσω εντάσεων και κρίσιμων εξελίξεων στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ, η Τουρκία επέλεξε να ανοίξει «νέο μέτωπο» κατά της Ελλάδας, με το Υπουργείο Εξωτερικών να αναφέρει πως η Ελλάδα «παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης».

Διά στόματος του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι, η Άγκυρα σε πολύ αυστηρό τόνο αφήνει αιχμές κατά της Ελλάδας με αφορμή τους μούφτηδες στην Θράκη, ενώ χαρακτηριστικά κάνει λόγο για «τουρκική μειονότητα».

Η δήλωση Ακσόι

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, αναφέρει χαρακτηριστικά πως η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης, ενώ παράλληλα κατηγορεί την ελληνική πλευρά πως συμβουλεύτηκε κύκλους οι οποίοι καταπιέζουν την «τουρκική μειονότητα», χωρίς να λάβει υπόψη τις απόψεις και θέσεις ανθρώπων της.

«Κατ’ αρχάς η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης, μη αναγνωρίζοντας τους εκλεγμένους από την ‘τουρκική’ μειονότητα Μουφτήδες.

Αυτή τη φορά αντί να διορθώσει αυτές τις λανθασμένες πρακτικές, η Ελλάδα αυξάνει τις παραβιάσεις , θέτοντας την υπηρεσία του Μουφτή και την εργασία των μειονοτικών Μουφτήδων, υπό τον έλεγχο ενός νεοσυσταθέντος  κυβερνητικού οργάνου.

Το εν λόγω Διάταγμα που περιλαμβάνει ρυθμίσεις σχετικά με το διοικητικό πλαίσιο, τη δομή και τις δικαιοδοσίες του Μουφτή, συνιστά ξεκάθαρη παραβίαση της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης του 1923, που εγγυάται το δικαίωμα της μειονότητας να εγκαθιδρύει και να διευθύνει τα δικά της θρησκευτικά και φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Το Διάταγμα, προσχέδιο του οποίου υπάρχει από τον Αύγουστο του 2018 προκαλώντας δικαίως την ισχυρή αντίδραση της Μειονότητας, ακυρώνει τα δικαιώματα της Τουρκικής Μειονότητας στην Ελλάδα, που εγγυώνται από τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Το Διάταγμα που ξεκάθαρα στοχεύει στην  καταστροφή της θεσμικής αυτονομίας των Μουφτήδων μετατρέποντάς τους σε ένα κανονικό κυβερνητικό όργανο, δεν είναι αποδεκτό από την Τουρκική Μειονότητα στην Ελλάδα».

Κατηγορίες κατά της ελληνικής πλευράς

«Η Ελλάδα ούτε έκανε μια ολοκληρωμένη και ειλικρινή επικοινωνία με τους εκπροσώπους της μειονότητας ούτε έλαβε τις απόψεις τους. Αντ ‘αυτού, ανέθεσε σε ορισμένους κύκλους υπεύθυνους για θρησκευτικές υποθέσεις στο κρατικό σύστημα να προετοιμάσουν αυτό το διάταγμα, οι οποίοι είναι γνωστό ότι αποτελούν την πηγή των προβλημάτων και των πρακτικών καταπίεσης την τουρκική μειονότητα. Αυτό αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η ελληνική νοοτροπία προς τη μειονότητα απέχει πολύ από καλές προθέσεις.».

Αναμένουμε επίσης από την Ελλάδα να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σχετικά με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που απαγορεύτηκαν από τις τουρκικές αρχές επειδή έφεραν τη λέξη «τουρκικός/ή» στις ονομασίες τους.

Να διαβεβαιώσει τη Μειονότητα για τον πλήρη έλεγχο των βακουφικών περιουσιών, να  αποκαταστήσει τα μέλη της μειονότητας που έχουν αποστερηθεί της υπηκοότητας και να ανταποκριθεί στα αιτήματα για έναρξη μειονοτικών νηπιαγωγείων και σχολείων στις άλλες βαθμίδες εκπαίδευσης.

Οι εξελίξεις αυτές επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο το αρνητική αρχείο παραβίασης της θρησκευτικής ελευθερίας  και των δικαιωμάτων της Τουρκικής μειονότητας εκ μέρους της Ελλάδας και το γεγονός ότι λαμβάνουν χώρα εντός χώρας της ΕΕ συνιστά επιπλέον πηγή ανησυχίας» .

Statement of the Spokesperson of the Ministry of Foreign Affairs, Mr. Hami Aksoy, in Response to a Question Regarding the Recent Presidential Decree in Greece Concerning Muftis. https://t.co/dQIqGowF5w

— Turkish MFA (@MFATurkey) June 22, 2019

Tags: ΘΡΑΚΗΜΟΥΦΤΗΔΕΣΤΟΥΡΚΙΑΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝΧΑΜΙ ΑΚΣΟΙ

Related Posts

Steel Dome
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Steel Dome: «Με 100 συστήματα αεράμυνας ενισχύεται ο τουρκικός θόλος το 2026 – Θα έχει AI και συστήματα EW

15/12/2025 - 11:21
Ερντογάν - Πούτιν
ΤΟΥΡΚΙΑ

Ερντογάν μετά τη συνάντησή του με τον Πούτιν: «Η ειρήνη δεν απέχει πολύ»

13/12/2025 - 13:42
F-35: Την πώληση 48 stealth μαχητικών αεροσκαφών στην Σαουδική Αραβία εξετάζουν οι ΗΠΑ
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

F-35 στην Τουρκία: Το Ισραήλ ανησυχεί – Κινήσεις παρασκηνίου του Νετανιάχου που δεν θέλει να συγκρουστεί με τον Τραμπ

13/12/2025 - 12:13

Διαβάστε Επίσης

Ουκρανικά υποβρύχια drones – καμικάζι έπληξαν ρωσικό υποβρύχιο κλάσης Kilo στο Νοβοροσίσκ [vid]

Συνομιλίες ΗΠΑ – Ουκρανίας στο Βερολίνο: «Επιτεύχθη πραγματική πρόοδος» – Παραμένει άλυτο το εδαφικό

SAFE: «Ανακριβές ότι πήραμε πίσω την πρόταση μας», λέει ο Δένδιας – «Τίποτα δεν έχει λήξει»

Ουκρανία και Γερμανία συμφώνησαν σε σχέδιο 10 σημείων για συνεργασία στον τομέα των οπλικών συστημάτων

Πολεμικό Ναυτικό: Επιχειρησιακή εκπαίδευση μονάδων στο κεντρικό Αιγαίο [pics]

Ουκρανία: 3 στους 4 πολίτες απορρίπτουν την παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Τεχνητή νοημοσύνη, UAVs, κυβερνοασφάλεια και αξιοποίηση Διαστήματος αποτελούν στρατηγικούς πολλαπλασιαστές ισχύος

Δένδιας: Στις 8 Ιανουαρίου ψηφίζεται το νέο ειδικό μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων

Top News

Η Άννα Βίσση γιόρτασε τα γενέθλια της αδερφής της στο Nox και τραγούδησε με τον Αντώνη Ρέμο και τον Χρήστο Μάστορα

«Τρελό» σενάριο για είσοδο του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στην Μπαρτσελόνα με 10 δισεκατομμύρια ευρώ

Φοινικούντα: Βίντεο ντοκουμέντο με το αυτοκίνητο που φέρεται να μετέφερε τον εκτελεστή στα ΚΤΕΛ

Ο Μπασάρ αλ Άσαντ μαθαίνει ρωσικά και φρεσκάρει τις γνώσεις του στην οφθαλμολογία – Η χρυσή ζωή της οικογένειας στη Ρωσία

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert