Η οικονομία και πιό συγκεκριμένα η ακρίβεια, ιδίως των καταναλωτικών αγαθών, αποτελεί κατά πολλούς την αχίλλειο πτέρνα του Ερντογάν. Όμως κατά τα φαινόμενα ο Τούρκος Πρόεδρος δεν φαίνεται να μπορεί -ή να ενδιαφέρεται- να κάνει κάτι περισσότερο, εκτός από ένα: να ορθώνει εμπόδια σε όποιον επιχειρεί να κάνει κάτι για να ανακουφίσει τους φτωχούς συμπολίτες του και εν προκειμένω στον κύριο αντίπαλό του, στον Δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο ανταποκριτής της «Καθημερινής» στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, η μάχη του «Halk Ekmek» (ψωμί του λαού) έχει ξεσπάσει μεταξύ του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου και της τουρκικής κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι μεγάλες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Τούρκοι τους τελευταίους μήνες στη γειτονική χώρα έχουν προκαλέσει ραγδαία αύξηση στις πωλήσεις του φθηνού ψωμιού το οποίο παράγει ο Δήμος Κωνσταντινούπολης, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τεράστιες ουρές στα κιόσκια. Όμως, η τουρκική κυβέρνηση κατηγορείται πως προσπαθεί να βάλει εμπόδια στις προσπάθειες του δήμου για την αύξηση του δικτύου διανομής του συγκεκριμένου ψωμιού, καθώς φοβάται την ενίσχυση της πολιτικής εικόνας του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης.
Η τιμή του ψωμιού στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο Δεκέμβριο αυξήθηκε κατά 20%. Το ψωμί των 200 γραμμαρίων πωλείται έναντι 1,5 τουρκικής λίρας (0,17 λεπτά του ευρώ), αντί 1,25 τουρκικής λίρας το 2020, και το ψωμί των 240 γραμμαρίων πωλείται έναντι 1,8 τουρκικής λίρας (0,2 λεπτά), αντί 1,5 λίρας το 2020. Αυτή η αύξηση προκάλεσε έκρηξη στις πωλήσεις του ψωμιού που παράγεται στους φούρνους του δήμου της Πόλης κι έχει την ονομασία «Halk Ekmek» (ψωμί του λαού). Ζυγίζει 250 γραμμάρια και πωλείται έναντι μιας τουρκικής λίρας (0,11 λεπτά), δηλαδή στη μισή τιμή, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστιες ουρές στα κιόσκια, καθώς το ψωμί παραμένει από τα βασικά αγαθά για τα φτωχά στρώματα της Κωνσταντινούπολης των 18 εκατομμυρίων κατοίκων.
«Νομίζετε πως είναι εύκολο να περιμένει κανείς για ώρες στην ουρά για να αγοράσει ψωμί; Τη δεκαετία του ’70 ο λαός περίμενε στις ουρές για να αγοράσει βενζίνη, τώρα για πρώτη φορά έχουμε ουρές για το ψωμί. Είναι θλιβερή αυτή η εικόνα. Κι αντί να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της φτώχειας, εσκεμμένα ή όχι αντιμετωπίζουμε διάφορα εμπόδια», δήλωσε ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.
Σύμφωνα με την εταιρεία Halk Ekmek, έως και τον Νοέμβριο του 2020 καθημερινά πωλούνταν 800.000 ψωμιά της συγκεκριμένης εταιρείας. «Σήμερα οι πωλήσεις μας ξεπέρασαν το 1,5 εκατ. Υπάρχει τεράστια ζήτηση και πρέπει να φτάσουμε στα 2,5 εκατ. ψωμιά ημερησίως», δηλώνει ο αντιπρόεδρος της Halk Ekmek Οζγκέν Νάμα.
Επισκεφθήκαμε -συνεχίζει ο Μανώλης Κωστίδης- ένα από τα κιόσκια, στην περιοχή Tζιχάνγκιρ, για να αγοράσουμε ψωμί. Περιμέναμε στη σειρά μαζί με άλλα δύο άτομα, καθώς ήταν μεσημέρι και είχε λίγο κόσμο. Το συγκεκριμένο ψωμί είναι εύγευστο – ίσως καλύτερο από το αντίστοιχο των άλλων φούρνων. Ρωτήσαμε τους πελάτες για τους λόγους της αναμονής τους και σχεδόν όλοι μας απάντησαν «από ανάγκη, είναι φθηνότερο».
Για να ανταποκριθεί στην τεράστια αυτή ζήτηση, ο κ. Ιμάμογλου πήρε την απόφαση της επέκτασης του δικτύου πωλήσεων του «Halk Ekmek» και αποφάσισε να ανοίξει 142 επιπλέον κιόσκια σε όλη την Κωνσταντινούπολη. Όμως το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο ελέγχεται από την κυβερνητική συμμαχία AKP-MHP, καταψήφισε δύο φορές την πρόταση του δημάρχου. Στον τουρκικό Τύπο αναφέρουν πως η καταψήφιση ήταν αποτέλεσμα πολιτικής απόφασης της κυβερνητικής συμμαχίας για να μην φανεί πως ο Ιμάμογλου είναι ο άνθρωπος που βοηθάει τα φτωχά στρώματα. Ως απάντηση, ο μητροπολιτικός Δήμος της Κωνσταντινούπολης νοίκιασε 40 οχήματα μίνι βαν για να πωλούν το «Halk Ekmek» σε 350 γειτονιές της Κωνσταντινούπολης, παρακάμπτοντας με αυτό τον τρόπο το εμπόδιο του δημοτικού συμβουλίου.
Λίγες ημέρες μετά ήρθε άλλο ένα κυβερνητικό εμπόδιο, αυτή τη φορά από το υπουργείο Γεωργίας της Τουρκίας, το οποίο εξέδωσε μια οδηγία που προέβλεπε «την απαγόρευση της πώλησης ψωμιού σε υπαίθριους χώρους». «Αυτή η οδηγία στοχεύει την προσπάθεια του δήμου για την πώληση ψωμιού», δήλωσαν μέλη του δημοτικού συμβουλίου της παράταξης του κ. Ιμάμογλου. Η λαϊκή αντίδραση ήταν έντονη, όπως και πολλών τουρκικών ΜΜΕ. Ο εκπρόσωπος του μητροπολιτικού Δήμου της Κωνσταντινούπολης Μουράτ Ονγκούν δήλωσε πως «δεν πρέπει να ανησυχούν οι συμπολίτες μας. Αν χρειαστεί, θα διανείμουμε το ψωμί πόρτα πόρτα». Το υπουργείο Γεωργίας της Τουρκίας, λίγες ημέρες μετά, διευκρίνισε πως η οδηγία αφορούσε τα ψωμιά τα οποία παράγονται σε σπίτια, όμως πολιτικοί αναλυτές θεώρησαν πως ήταν μια υποχώρηση της κυβέρνησης μετά την έντονη αντίδραση των φτωχών ανθρώπων.
Πηγή: kathimerini.gr / Μανώλης Κωστίδης