Η Ουκρανία συνεργάζεται με την Τουρκία, χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ, όσο είναι δυνατό για περισσότερη υποστήριξη απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας και κατανοεί, αν και δεν είναι ευτυχής για αυτό, την πραγματικότητα των παράλληλων δεσμών της Άγκυρας με τη Μόσχα, δήλωσε Ουκρανός διπλωμάτης.
Η Άγκυρα καταδίκασε την εισβολή και πούλησε μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drone) τύπου TB2 Bayraktar στο Κίεβο παρά τις ρωσικές αντιρρήσεις. Αλλά έχει επίσης εναντιωθεί στις δυτικές κυρώσεις εναντίον της Μόσχας και διατηρεί μια προσεκτική ρητορική αποφεύγοντας να κατηγορήσει είτε τη μία είτε την άλλη χώρα σχετικά με τη σύγκρουση, ακόμη και εν μέσω αναφορών για εγκλήματα πολέμου σε τμήματα της Ουκρανίας.
Το Κίεβο κατανοεί την θέση της Άγκυρας
«Θα ήμασταν ευτυχείς αν η Τουρκία συμμετείχε στις κυρώσεις» και διέκοπτε τις πτήσεις από τη Ρωσία. «Αλλά κατανοούμε αυτή την πραγματικότητα», δήλωσε χθες, Παρασκευή, ο διπλωμάτης σε ξένους δημοσιογράφους υπό τον όρο της ανωνυμίας. «… Αντί να επικρίνουμε την Τουρκία συνεργαζόμαστε με την τουρκική πλευρά όσο περισσότερο είναι δυνατό, και δεν ζητάμε κάτι που δεν μπορεί να γίνει», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι εξακολουθεί να είναι η μοναδική χώρα που κατάφερε να φέρει μαζί Ρώσους και Ουκρανούς αξιωματούχους για συνομιλίες ειρήνης.
Η Τουρκία, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας και τους Ρώσους τουρίστες, εμφανίστηκε ως ασφαλές καταφύγιο για τους Ρώσους που διαφεύγουν από τις συνέπειες των κυρώσεων — πολλοί έχουν επενδύσει σε τουρκικά περιουσιακά στοιχεία.
Ο διπλωμάτης επικαλέστηκε στοιχεία που δείχνουν πως τουλάχιστον 100.000 Ρώσοι έχουν φθάσει στη Τουρκία και επιδίωξαν να αποκτήσουν έγγραφα παραμονής αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος. Την ίδια περίοδο, ωστόσο, κάπου 85.000 Ουκρανοί έφθασαν επίσης στη χώρα, από τους οποίους περίπου 47.000 μετακινήθηκαν σε άλλες χώρες ή επέστρεψαν στην πατρίδα τους, είπε.
Η γεωοπολιτική αντιπαράθεση Τουρκίας – Ρωσίας «σώζεται» με τους S-400
Η Τουρκία έχει επίσης απαγορεύσει σε ορισμένα ρωσικά πολεμικά πλοία να διέρχονται από τα στενά της προς τη Μαύρη Θάλασσα, «σώζοντας» με αυτό τον τρόπο την παράκτια πόλη της Ουκρανίας, Οδησσό, η οποία έχει αντισταθεί στις ρωσικές επιθέσεις, είπε ο διπλωμάτης.
Ορισμένα ρωσικά πλοία εξακολουθούν να διαπλέουν τα στενά και θα μπορούσαν να φέρνουν προμήθειες από τα συριακά ύδατα, είπε ο διπλωμάτης και πρόσθεσε: «Ζητάμε από την τουρκική πλευρά να παρακολουθήσει τι φέρνουν από τη Συρία στη Ρωσία». Η Τουρκία εναντιώνεται στις πολιτικές της Ρωσίας στη Συρία και τη Λιβύη και στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα το 2014, αλλά έχει αγοράσει το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα πυραύλων S-400, για το οποίο οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην Άγκυρα τον Δεκέμβριο του 2020.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters