Φωτιές άναψε στην Τουρκία η επιστολή των 103 αποστράτων Ναυάρχων του Πολεμικού Ναυτικού, με την οποία εναντιώνονται σε επιλογές της κυβέρνησης Ερντογάν, με τους εκπροσώπους της να επιχειρούν να περάσουν στην αντεπίθεση, κάνοντας λόγο για «πραξικόπημα».
Χαρακτηριστική η δήλωση του Διευθυντή Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας, Fahrettin Altun:
«Μερικοί ναύαρχοι συγκεντρώθηκαν για να γράψουν μια «διακήρυξη»! Και τα στοιχεία της πέμπτης φάλαγγας ενθουσιάστηκαν αμέσως. Αυτή η παλιά Τουρκία δεν υπάρχει πια! Ποιοι είστε; Πώς κτυπάτε τους νόμιμους εκπροσώπους της θέλησης του έθνους; Η Τουρκία είναι κράτος δικαίου. Να το θυμάστε αυτό. (Οι υπερασπιστές του Στρατού) δεν θα βλάψουν ξανά τη δημοκρατία μας. Τα χαμένα πιόνια ξένων δυνάμεων δεν θα κόψουν την αναπτυσσόμενη, ενισχυόμενη Τουρκία!».
Neymiş, birkaç emekli amiral bir araya gelip bir “bildiri” yazmışlar!
5. kol unsurları da hemen heyecanlanmış.
Oturun oturduğunuz yerde.
O Türkiye eskide kaldı!
Bu millet 15 Temmuz’da darbe heveslilerini nasıl tepelediğini dosta düşmana gösterdi.
Haddinizi bilin!— Fahrettin Altun (@fahrettinaltun) April 3, 2021
«Είναι ένα πράγμα να εκφράζουμε απόψεις και ένα άλλο να ετοιμάζουμε μια δήλωση που αναφέρεται σε στρατιωτικά πραξικοπήματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου, Mustafa Şentop.
Ο Şentop ήταν αυτός που ξεκίνησε τις πρόσφατες συζητήσεις σχετικά με τη Σύμβαση του Μοντρέ, όταν απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το εάν ο πρόεδρος θα μπορούσε να αποσυρθεί από άλλες συνθήκες, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ή του Μοντρέ. «Τεχνικά, μπορεί», είπε ο Şentop την περασμένη εβδομάδα. «Αλλά υπάρχει μια διαφορά μεταξύ πιθανών και πολύ πιθανών.»
«Είναι τιμή να φοράς τη στολή», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Süleyman Soylu. «Μεγαλύτερη τιμή να το κάνεις μετά τη συνταξιοδότησή του. Θυμόμαστε πάντα με ευγνωμοσύνη εκείνους που είναι πιστοί στη δημοκρατία, το κράτος και το έθνος, και εκείνους που δεν χρησιμοποιούν την τάξη ή τη στολή τους ως τροφή κάποιων πολιτικών. Τι γίνεται με τους άλλους;»
Ο Εκπρόσωπος του Προέδρου Ερντογάν, İbrahim Kalın, δήλωσε ότι «μια ομάδα συνταξιούχων στρατιωτών εξέδωσε διακήρυξη που θυμίζει τις περιόδους πραξικοπήματος, θέτοντας τον εαυτό τους σε μια γελοία και θλιβερή κατάσταση».
«Το ιερό έθνος μας και οι εκπρόσωποί τους δεν θα αφήσουν αυτή τη νοοτροπία και εκείνους που λαχταρούν (στρατιωτική παρέμβαση) να περάσουν. Να γνωρίζετε τη θέση σας», συνέχισε ο Kalın.
Ο Αντιπρόεδρος Fuat Oktay κατηγόρησε τους Ναυάρχους ότι ήταν «λάτρεις των στρατιωτικών πραξικοπημάτων». έγραψε συγκεκριμένα στο Twitter:
«Όπως οι δειλοί που σφυρίζουν στο νεκροταφείο, οι λάτρεις των στρατιωτικών πραξικοπημάτων που δεν μπορούν να αντέξουν τη θέληση του έθνους και ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στέκεται ψηλά, έχουν το θράσος να αμφισβητούν τους δημοκρατικούς θεσμούς, τους εκλεγμένους αξιωματούχους και τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Μάθετε τη θέση σας».
«Θα τους δώσουμε την απαιτούμενη απάντηση σήμερα με σαφέστερους όρους. Σε όσους μπορούν να το τολμήσουν, αυτή είναι η πρόκληση », συνέχισε ο Οκτάι.
2️⃣Bu vesayet muhiplerinin hevesleri en son 15 Temmuz gecesi kursaklarında kalmış, millet olarak unutamayacakları bir ders vermiştik. Bugün de her platformda gerekli cevap en net şekilde verilecektir. Göze alabilene, #hodrimeydan
— Fuat Oktay (@fuatoktay) April 4, 2021
Το χρονικό
Νωρίτερα έρευνα σε βάρος 103 αποστράτων του ναυτικού ξεκίνησε η εισαγγελία της Άγκυρας, με αφορμή επιστολή που φέρεται να συνέταξαν και δια της οποίας κατηγορούν τον Ερντογάν για απόπειρα ισλαμοποίησης του στρατού, ενώ τάσσονται και κατά των πιθανών σχεδίων για αμφισβήτηση της συνθήκης του Μοντρέ, με αφορμή τα σχέδια για τη νέα διώρυγα της Κωνσταντινούπολης.
Όπως αναφέρει το kathimerini.gr επικαλούμενη το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, η έρευνα σκοπεύει να προσδιορίσει ποιοι άνθρωποι συνδέονται με αυτή την επιστολή και να προχωρήσει σε όλες τις νόμιμες διαδικασίες.
Στην επιστολή τους οι απόστρατοι ναύαρχοι του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού κατηγορούν την κυβέρνηση για προσπάθεια ισλαμοποίησης του στρατού, μετά την εικόνα Τούρκου ναυάρχου που προσεύχεται με σαρίκι.
Επιπλέον οι απόστρατοι Ναύαρχοι φέρονται να προειδοποιούν με την επιστολή τους πως δεν πρέπει να αμφισβητηθεί η Συνθήκη του Μοντρέ του 1936 η οποία καθορίζει πως τα Στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων ελέγχονται από την Τουρκία, διασφαλίζοντας όμως την ελεύθερη εμπορική ναυσιπλοΐα.
Την πληροφορία για την εισαγγελική έρευνα κατά των 103 με αφορμή την επιστολή τους, γνωστοποίησε μέσω Twitter και ο Διευθυντής επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, γράφοντας μεταξύ άλλων: Το Γραφείο του Επικεφαλής Δημόσιου κατήγορου της Άγκυρας διέταξε έρευνα «για να ταυτοποιηθούν αυτοί που ετοίμασαν την σκανδαλώδη επιστολή και τα πρόσωπα με τα οποία συνδέονται…»
Πηγή: Με πληροφορίες από ahvalnews