Τουρκία: Ο προϋπολογισμός του 2025 προβλέπει δαπάνες «ρεκόρ» για την άμυνα και την ασφάλεια

Baykar Technologies/Handout via REUTERS

Η Τουρκία σχεδιάζει να αυξήσει για άλλη μια χρονιά τις αμυντικές δαπάνες της, σύμφωνα με την πρόταση του προϋπολογισμού για το 2025 που ανακοίνωσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Τζεβντέτ Γιλμάζ.

Η Τουρκία σκοπεύει να δαπανήσει συνολικά 47 δισεκατομμύρια δολάρια για την άμυνα και την ασφάλεια για το επόμενο έτος, τις υψηλότερες δαπάνες που έχει ανακοινώσει ποτέ, σύμφωνα με την πρόταση προϋπολογισμού της κυβέρνησης Ερντογάν που παρουσιάστηκε την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024.

Συγκεκριμένα, η τουρκική κυβέρνηση σκοπεύει να διαθέσει 913,9 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες (26,8 δισεκατομμύρια δολάρια) για αμυντικές δαπάνες.

Αυτό θα περιλαμβάνει επίσης 165 δισεκατομμύρια λίρες που απαιτούνται για το ταμείο στήριξης της αμυντικής βιομηχανίας (SSDF). 

Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική κυβέρνηση προσπάθησε να προωθήσει ένα σχέδιο νόμου που προέβλεπε την επιβολή επιπλέον τελών σε πιστωτικές κάρτες, μεταβιβάσεις ακινήτων, οχημάτων, συμβολαιογραφικές πράξεις και ρολόγια χειρός προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η εγχώρια αμυντική βιομηχανία, ωστόσο αυτό αποσύρθηκε την περασμένη Παρασκευή.

Σε αυτά προστίθενται και 694,5 δισεκατομμύρια λίρες (περίπου 19 δισεκατομμύρια δολάρια) για τις «ανάγκες εσωτερικής ασφάλειας», οι οποίες καλύπτουν τις δαπάνες του υπουργείου Εσωτερικών, της αστυνομίας, της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών και άλλων σχετικών υπηρεσιών.

Οι αμυντικές δαπάνες της Τουρκίας αυξάνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια. Ο προϋπολογισμός άμυνας και ασφάλειας για το 2024 ήταν περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια, που σημαίνει ότι οι αμυντικές δαπάνες του 2025 θα σημειώσουν αύξηση 17,5%.

Συγκριτικά, ο προϋπολογισμός του 2023 στην Τουρκία προέβλεπε περίπου 16 δισεκατομμύρια δολάρια για την άμυνα και την ασφάλειά της.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 1.000 έργα στην αμυντική βιομηχανία. Όλα είναι υψηλής τεχνολογίας. Όλα αυτά θα αυξήσουν σοβαρά την εξαγωγική μας ικανότητα στο μέλλον», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργών Οικονομικών Μεχμέτ Σισμέκ, τονίζοντας ότι μέχρι να «κλειδώσει» ο προϋπολογισμός μπορεί το ποσοστό των αμυντικών δαπανών να αυξηθεί.

Πρόσθεσε επίσης ότι μεγάλος μέρος των αμυντικών δαπανών θα διατεθεί για την ανάπτυξη του «Ατσάλινου Θόλου» που «θα προστατεύσει την Τουρκία από τις εξωτερικές απειλές» και για την ανάπτυξη του εθνικού μαχητικού πέμπτης γενιάς, KAAN.

Mε πληροφορίες από: SavunmaSanayiST.com, Middle East Eye / Φωτογραφία αρχείου Reuters