Τουρκία: Νέες αποκαλύψεις για εξοπλισμό του Ισλαμικού Κράτους με drones

Τρεις κατασκευαστικές εταιρείες στην Τουρκία προμήθευσαν στο Ισλαμικό Κράτος (ISIL) υλικά αξίας εκατομμυρίων δολαρίων που χρησιμοποιήθηκαν για τον οπλισμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ανέφερε τη Δευτέρα η τουρκική εφημερίδα Birgün, επικαλούμενη έκθεση της τουρκικής Επιτροπής Ερευνών Οικονομικών Εγκλημάτων (MASAK).

Οι εταιρείες, Altun İnci, Elferah και Mavi Yelken, που ιδρύθηκαν από Σύρο υπήκοο στον οποίο έχει χορηγηθεί η τουρκική υπηκοότητα, τον Ibrahim Hag Geneid, πούλησαν τα υλικά σε στελέχη του ISIS, σύμφωνα με την έκθεση της MASAK το 2021.

Στη συνέχεια, η τζιχαντιστική οργάνωση χρησιμοποίησε τα υλικά για να δημιουργήσει οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αναφέρει η έκθεση, η οποία περιγράφει λεπτομερώς τα περιουσιακά στοιχεία δεκάδων ανθρώπων που οι αρχές πιστεύουν ότι συνδέονται με το ISIS.

Το ISIS είναι γνωστό για το πρόγραμμα του με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και χρησιμοποίησε drones στο Ιράκ και τη Συρία για συλλογή πληροφοριών, για να εντοπίζουν στόχους που εκτοξεύουν πυρά και τη μαγνητοσκόπηση προπαγανδιστικών βίντεο.

«Ύποπτες» επαφές με τον τζιχαντιστή «ειδικό στα drones»

Ο Geneid διατήρησε επαφή με τον Sajid Farooq Babar, γνωστό ως ειδικός των drone του ISIS, ο οποίος έστειλε αποστολές στη Συρία μέσω του νότιου λιμανιού της Μερσίνης στη Τουρκία και σκοτώθηκε από αμερικανική επιδρομή το 2017, ενώ παρακολουθούνταν στενά από τις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών, σύμφωνα με την έκθεση.

Το 2013, η Τουρκία ανακήρυξε το ISIS τρομοκρατική οργάνωση, πυροδοτώντας μια σειρά από φονικές επιθέσεις από το Ισλαμικό Κράτος, στις οποίες σκοτώθηκαν 315 άνθρωποι και εκατοντάδες τραυματίστηκαν.

Ενώ η Άγκυρα έχει επικριθεί για τη δέσμευσή της για την καταπολέμηση του ISIS, Τούρκοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι η Τουρκία έχει κάνει περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα για να καταπολεμήσει την απειλή που θέτει η οργάνωση. Το ISIS συνεχίζει να βασίζεται σε «υλικοτεχνικούς πόρους» εντός της Τουρκίας για τα οικονομικά του, δήλωσε το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2021.

Τον Απρίλιο του περασμένου έτους, η Τουρκία χορήγησε υπηκοότητα σε οκτώ μέλη του ISIS, τα περιουσιακά στοιχεία των οποίων κατασχέθηκαν λόγω τρομοκρατικών δεσμών, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Ankara Gazetecisi.

Πηγή: Ahval / Φωτογραφία αρχείου Reuters