Η αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στη νότια επαρχία των Αδάνων ανήκει στις τουρκικές αεροπορικές δυνάμεις και είναι ένα τουρκικό στρατιωτικό συγκρότημα, ανέφερε το κρατικό κανάλι TRT επικαλούμενο πηγές του υπουργείου Άμυνας την Τετάρτη.
Η δήλωση έρχεται λίγες μέρες μετά την επίσημη αναγνώριση από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν της γενοκτονίας των Αρμενίων κατά τον Α ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, μια κίνηση που απειλεί να περιπλέξει περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας.
Η τουρκική κυβέρνηση «επιτρέπει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να συμμετάσχει σε κοινά αμυντικά μέτρα στις εγκαταστάσεις των Τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων στο Ιντσιρλίκ», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Η χρήση ορισμένων εγκαταστάσεων στη βάση του Ιντσιρλίκ ορίζεται από τη συμφωνία άμυνας και οικονομικής συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσιγκτον τον Μάρτιο του 1980.
Όπως επισημαίνει η Ahval, έχουν εγερθεί ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της βάσης του Ιντσιρλίκ, η οποία φιλοξενεί πυρηνικές κεφαλές των ΗΠΑ περίπου 180 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, ιδίως μετά από μια περίοδο αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας που ξεκίνησε το 2019.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Δεκέμβριο του 2019 είχε πει ότι η Τουρκία θα μπορούσε να κλείσει τη βάση, ως απάντηση σε απειλές κυρώσεων των ΗΠΑ και σε ψήφισμα – τότε – της Γερουσίας των ΗΠΑ που χαρακτήρισε τις μαζικές δολοφονίες Αρμενίων από την Τουρκία πριν από έναν αιώνα ως γενοκτονία.
Όλες οι εγκαταστάσεις στη βάση του Ιντσιρλίκ ανήκουν στην Τουρκική Δημοκρατία, επέμειναν οι πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.
Οι διαρροή από το Υπουργείο Άμυνας δεν έγινε τυχαία, καθώς πολιτικοί και απόστρατοι στρατιωτικοί στην Τουρκία που διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Μπάιντεν, απαιτούν «αντίποινα».
Δεν είναι η πρώτη φορά βέβαια που η βάση του Ιντσιρλίκ χρησιμοποιείται ως «μοχλός πίεσης».
Όπως έγραφε και πάλι η AhvalNews τον Δεκέμβριο του 2020, όταν τότε ο Μάικ Πομπέο είχε ανακοινώσει την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για την αγορά των S-400.
Τότε στο τραπέζι είχε πέσει και πάλι το σενάριο η Άγκυρα να απαιτήσει από την Ουάσιγκτον να εγκαταλείψουν οι αμερικανικές δυνάμεις την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ.
Η «εκμετάλλευση» της βάσης από την Τουρκία, αλλά και η κρίση στις σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Άγκυρα, είχαν οδηγήσει τον Richard Caroll, οικονομολόγο και βετεράνο του αμερικανικού Στρατού να προτείνει με άρθρο του που δημοσιεύτηκε στο διεθνώς αναγνωρισμένο National Interest στη μετεγκατάσταση της συγκεκριμένης βάσης στην Ελλάδα.
Πηγή: Με πληροφορίες από AhvalNews