Toυρκία: «Ναι» στο παντελόνι για τις βουλευτίνες

 MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Μετά τη μαντίλα, άρθηκε η απαγόρευση του παντελονιού στο τουρκικό Κοινοβούλιο. Οι γυναίκες βουλευτές της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης θα μπορούν να φορούν παντελόνι καθώς αυτό αποφάσισε η επιτροπή εσωτερικού κανονισμού του τουρκικού Κοινοβουλίου που μέχρι σήμερα επέβαλε στις γυναίκες να φορούν ταγιέρ ή σακάκι και σύμφωνα με αυτόν τον κανονισμό. απαγορεύονταν το παντελόνι.

Το 2011 η βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Σαφάκ Πάβεϊ, (SAFAK PAVEY) είχε ζητήσει να φορά παντελόνι όμως το αίτημα της είχε απορριφθεί. Η βουλευτής έχει προσθετικό πόδι και οι φωτογραφίες της στο Κοινοβούλιο είχαν ανακινήσει τη συζήτηση περί αναγκαιότητας να αλλάξουν οι κανονισμοί.

Αυτό όμως συνέβη δυο χρόνια μετά και προκαλεί εντύπωση πως η αλλαγή αυτή ακολούθησε την άρση της απαγόρευσης της ισλαμικής μαντίλας στην Εθνοσυνέλευση με τις τέσσερις βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης να εισέρχονται στην αίθουσα συνεδριάσεων την προηγούμενη εβδομάδα.

Η επιτροπή εσωτερικού κανονισμού πάντως ξεκαθαρίζει πως «οι γυναίκες βουλευτές θα μπορούν να φορούν παντελόνι το οποίο θα είναι υφασμάτινο».

Μετά τις επιθετικές δηλώσεις Ερντογάν σχετικά με τον τρόπο συγκατοίκησης των νέων όπου κατηγόρησε τους φοιτητές που συγκατοικούν με φοιτήτριες, αυτή η συζήτηση για τον τρόπο ένδυσης των γυναικών στο Κοινοβούλιο προκαλεί σκεπτικισμό στη γειτονική χώρα καθώς πολλοί πολιτικοί αναλυτές στην Τουρκία τονίζουν πως η χώρα προσπαθεί να επιλύσει ζητήματα τα οποία στις ευρωπαϊκές χώρες είναι καθορισμένα και έχουν επιλυθεί εδώ και πολλές δεκαετίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ισλαμική μαντίλα στο τουρκικό Κοινοβούλιο

Σοκ από Τουρκία: 5 γυναίκες την ημέρα δολοφονούνται απο συγγενείς τους!