Πέραν από το Κατάρ, που ανακοίνωσε ότι θα κάνει επενδύσεις αξίας 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία , φαινεται ότι και το Πεκίνο κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, μετά από απόφαση των κυρώσεων των ΗΠΑ κατά της Τουρκίας.
Όπως γράφει η Sabah “Μεγάλες επενδύσεις από το Κατάρ και την Κίνα στην Τουρκία”. Συγκεκριμενα η κινεζική εταιρεία Alibaba αγόρασε την τουρκική εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου Trendyol. Η κινεζική εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου αναμένεται να εγκαινιάσει κέντρο στην Τουρκία.
Το κινεζικό ΥΠΕΞ
Ωστόσο το πιο σημαντικό σε σχέση με την Κίνα είναι το μήνυμα στήριξης στην Τουρκία από το Πεκίνο, καθως ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λου Κανγκ σε γραπτές του δηλώσεις αναφέρθηκε στις τελευταίες οικονομικές εξελίξεις στην Τουρκία.
«Πιστεύουμε ότι η Τουρκία έχει την ικανότητα να υπερβεί τις προσωρινές οικονομικές δυσκολίες, ελπίζουμε οι εμπλεκόμενες πλευρές να λύσουν τις διαφορές τους με διάλογο», σημείωσε ο Κινέζος αξιωματούχος.
Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ αναφέρει επίσης ότι παρακολουθούν την νέα και πρόσφατη τάση στην οικονομία και στις εξωτερικές σχέσεις της Τουρκίας, η οποία είναι μια σημαντική χώρα και αναδυόμενη αγορά και πως η σταθερότητα και η ανάπτυξη της Τουρκίας συμβάλλουν στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα.
«Η κινεζική πλευρά αποδίδει πάντα ιδιαίτερη σημασία στην οικονομική και χρηματοπιστωτική συνεργασία της Κίνας και της Τουρκίας», σημειώνει ο Λου Κανγκ και υπογραμμίζει ότι στηρίζουν τα σχέδια συνεργασίας που υπέγραψαν εταιρείες από τις δυο χώρες βάσει των αρχών της αγοράς.
Τουρισμός
Επίσης να σημειωθεί ότι αύξηση σημειώνει και ο αριθμός των Κινέζων τουριστών στην Τουρκία. Όπως γράφει σήμερα η Vatan αυξήθηκε ο αριθμός των Κινέζων τουριστών στην Τουρκία κατά 91%, τον Ιανουάριο και έφτασε σε 191 χιλιάδες τουρίστες.