ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ
Μεγάλη συζήτηση έχει προκαλέσει η ονομασία που έχει επιλέξει η τουρκική κυβέρνηση για την τρίτη γέφυρα του Βοσπόρου που θεμελιώθηκε στις 29 Μαϊου. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας η νέα γέφυρα θα πάρει το όνομα του Σουλτάνου Σελίμ του Α΄. Γιαβούζ Σουλτάν Σελίμ τον αποκαλούν οι Τούρκοι.
Όμως σύμφωνα με την εφημερίδα Radikal « ο Σελίμ ο Α’ έμεινε στο θρόνο 8 χρόνια και με τις εκστρατείες του στην Ανατολή επέκτεινε τα εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Την ίδια περίοδο κατηγορείται πως έκανε μεγάλες σφαγές εναντίον των Αλεβιτών και Σιιτών Μουσουλμάνων. Και η επιλογή αυτή προκαλεί μεγάλη συζήτηση».
«Η νέα γέφυρα θα έχει το όνομα του Σελίμ του Α΄ο οποίος θεωρείται ως ο υπεύθυνος των σφαγών των Αλεβιτών. Ηδη οι οργανώσεις των Αλεβιτών ζητούν να ανακληθεί αυτή η απόφαση» αναφέρει η εφημερίδα.
Οι Αλεβίτες στην Τουρκία υπολογίζονται πως αριθμούν περίπου 10-15 εκατομμύρια άτομα και δεν έχουν καμία σχέση με το σουνιτικο Ισλάμ που ανήκει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η πλειοψηφία του τουρκικού λαού.
Ο Αλεβιτισμός αποτελεί μια ανθρωπιστική προσέγγιση του Ισλάμ Οι Αλεβίτες δεν προσεύχονται στο τζαμί, είναι μονογαμικοί και καταναλώνουν άφθονο κρασί. . Θρησκευτικά είναι πιο κοντά στους σιίτες, πολιτικά ψηφίζουν Αριστερά. Επίσης η θρησκευτική του λειτουργία είναι με τραγούδι και χωρό. Εχουν επιρροές απο τον σουφισμό αλλά και τον Χριστιανισμό. Πιστεύουν στον Αλί ο οποίος ήταν ο γαμπρός του προφήτη Μωάμεθ. Ουσιαστικά είναι η ανθρωπιστική προσέγγιση του Ισλάμ. Οι γυναίκες των Αλεβιτών δεν φοράνε την ισλαμική μαντίλα αλλά ούτε μπούργκα. Καταδιώχθηκαν επι αιώνες και από κάποιους Οθωμανούς Σουλτάνους. Στην Τουρκική δημοκρατία οι μεταρρυθμίσεις του Κεμάλ τους είχε φέρει κοντά με τον Κεμαλίσμό καθώς υποστήριζε το «κοσμικό» κράτος. Όμως τις τελευταίες δεκαετίες οι ίδιοι θεωρούν πως δεν έχουν θρησκευτική ελευθερία καθώς στην Τουρκία έχουν χτιστεί 81.000 τζαμιά όμως κανένα «Τζέμεβι» το οποίο είναι ο χώρος που λειτουργούν οι ίδιοι με τραγούδι και χoρό.
Η ονομασία της γέφυρας του Σελίμ του Α΄»του μεγαλύτερου σφαγέα» τους όπως θεωρούν οι ιστορικοί από πολλούς θεωρείται πρόκληση όπως γράφουν οι τουρκικές εφημερίδες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: