Τουρκία: Με τέλη υπέρ της αμυντικής βιομηχανίας επιβαρύνονται πιστωτικές κάρτες, μεταβιβάσεις ακινήτων και οχημάτων

REUTERS/Benoit Tessier

Έναν μεγάλο πόρο εσόδων για να χρηματοδοτηθεί η εγχώρια αμυντική βιομηχανία στην Τουρκία υιοθετεί η τουρκική κυβέρνηση με σχέδιο νόμου που προωθεί στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει την επιβολή επιπλέον τελών σε μεταβιβάσεις ακινήτων, οχημάτων, συμβολαιογραφικές πράξεις και πιστωτικές κάρτες, τα οποία θα παρακρατούνται στην Τουρκία για να αποδοθούν στο «Ταμείο Υποστήριξης Αμυντικής Βιομηχανίας».

Ενδεικτικά μερικά από τα ποσά που θα εισπράττονται ως τέλη υπέρ του Ταμείου είναι:

Τα συνολικά έσοδα που προβλέπεται να έχει το «Ταμείο Υποστήριξης Αμυντικής Βιομηχανίας» στην Τουρκία με τη ρύθμιση αυτή εκτιμώνται στα 75-80 δισ. τουρκικές λίρες, δηλαδή πάνω από 2 δισ. ευρώ.

Το εν λόγω Ταμείο δημιουργήθηκε το 1985 από την τότε κυβέρνηση του Τουργκούτ Οζάλ και αποστολή του είναι να χρηματοδοτεί αμυντικά προγράμματα της χώρας. Αποτελεί τον σημαντικότερο πόρο της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της κυβέρνησης στην Τουρκία, στα καθήκοντα της οποίας περιλαμβάνεται «ο σχεδιασμός της παραγωγής σε ιδιωτικούς ή δημόσιους φορείς των απαιτούμενων σύγχρονων όπλων, εργαλείων και εξοπλισμού».

Το ταμείο είναι ειδικού καθεστώτος, είναι ανεξάρτητο και τα χρήματα που διαχειρίζεται δεν αποτελούν μέρος του κρατικού Προϋπολογισμού, αντιθέτως μπορούν να μεταβιβάζονται σε αυτό πόροι του Προϋπολογισμού.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ / του ανταποκριτή Γ. Μανδαλίδη