Ο Τούρκος φοιτητής Γιουνούς Εφέ έχει γνωρίσει μόνο έναν ηγέτη στην Τουρκία – τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Καθώς ετοιμάζεται να ψηφίσει για πρώτη φορά στις εκλογές αυτόν τον μήνα, ο 22χρονος λέει πως είναι καιρός για αλλαγή.
Ο Εφέ είναι ένας από τους τουλάχιστον έξι εκατομμύρια ψηφοφόρους που αναμένεται να ψηφίσουν για πρώτη φορά στις εκλογές της 14ης Μαΐου. Καθώς αποτελούν περίπου το 10% του εκλογικού σώματος, οι ψήφοι τους μπορεί να αποδειχθούν κρίσιμες για την απόφαση αν η διακυβέρνηση του Ερντογάν θα συνεχιστεί για τρίτη δεκαετία ή αν θα λάβει τέλος.
Ο Εφέ, που ήταν μωρό όταν ο Ερντογάν ανήλθε στην εξουσία το 2003, είπε πως θα ψηφίσει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, για τον οποίο πιστεύει πως θα ενισχύσει το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία της έκφρασης, τα οποία σύμφωνα με τους επικριτές του υπέφεραν υπό τον Ερντογάν.
«Οπωσδήποτε ανησυχώ για την ελευθερία της έκφρασης. Στην πραγματικότητα, το ζω κάθε μέρα αλλά δεν το συνειδητοποιούμε επειδή συνηθίσαμε να ζούμε με αυτόν τον τρόπο», δήλωσε ο Εφέ, που είπε πώς σκέπτεται δυο φορές προτού κάνει like ή share σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Σε έκθεσή του το 2022, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) ανέφερε πως χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη σύλληψη ή τη δίωξη στην Τουρκία λόγω αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κατηγορούμενοι για δυσφήμηση, προσβολή του προέδρου ή διάδοση τρομοκρατικής προπαγάνδας.
Η Άγκυρα λέει πως τα μέτρα της είναι απαραίτητα προκειμένου να καταπολεμήσει τη διάδοση της παραπληροφόρησης στα ΜΜΕ και στο διαδίκτυο.
«Η καλύτερη ευκαίρια να εκθρονίσουν τον Ερντογάν»
Ο Εφέ δήλωσε πως ήταν αδιάφορος για τις εκλογές και την πολιτική «όπως και πολλοί νέοι», όμως τώρα είναι ενθουσιασμένος που θα ψηφίσει και ότι τον προσελκύουν οι υποσχέσεις του Κιλιτσντάρογλου και του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματός του (CHP), ενός από τα έξι κόμματα που συμμάχησαν εναντίον του Ερντογάν.
«Πιστεύω πως τα δικαιώματα και η δικαιοσύνη μπορούν να αποκατασταθούν», δήλωσε ο Εφέ, που μίλησε στο πρακτορείο Reuters από το κέντρο της Κωνσταντινούπολης.
Αυτό δείχνει την πρόκληση που αντιμετωπίζει ο Ερντογάν και το ισλαμικών καταβολών κόμμα του AK καθώς προσπαθούν να συγκεντρώσουν υποστήριξη για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, με τη δημοτικότητά τους να έχει πληγεί από την αύξηση του κόστους διαβίωσης και τον ιλιγγιώδη πληθωρισμό.
Πιστεύοντας πως αυτή είναι η καλύτερη ευκαιρία που είχαν μέχρι τώρα για να εκθρονίσουν τον Ερντογάν, οι αντίπαλοί του υπόσχονται να ανατρέψουν πολλές από τις πολιτικές που φέρουν την υπογραφή του, όπως καταργώντας το πανίσχυρο προεδρικό σύστημα που θεωρείται από επικριτές σύμβολο της επιμονής του να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερο έλεγχο.
«Θυμωμένοι και χωρίς ελπίδα»
Το ποσοστό του Ερντογάν μεταξύ των νέων και εκείνων που ψηφίζουν για πρώτη φορά προβλέπεται να είναι χαμηλότερο από εκείνο σε άλλες ηλικιακές ομάδες, δήλωσε ο Ερμάν Μπακιρτζί της εταιρίας δημοσκοπήσεων Konda Arastirma.
Περιγράφοντας το τμήμα των 85 εκατομμυρίων Τούρκων που αποτελούν οι νεαροί ψηφοφόροι, «πολύ θυμωμένο και χωρίς ελπίδα», ο Μπακιρτζί είπε πως θα είναι κρίσιμης σημασίας για το αποτέλεσμα επειδή συνιστούν ένα τόσο μεγάλο μπλοκ.
«Βλέπουν μέσω του ίντερνετ και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τι κάνουν οι συνομήλικοί τους στην Ευρώπη και τι ευκαιρίες έχουν», δήλωσε ο Μπακιρτζί. «Βλέπουν τη διαφορά μεταξύ τους να διευρύνεται… Τους λείπει η κοινωνική, οικονομική και νομική σιγουριά. Θέλουν να βγουν από αυτή την κατάσταση».
Ο Ερντογάν προασπίστηκε τους νέους στην εκστρατεία του επικρίνοντάς τους ταυτόχρονα ότι δεν εκτίμησαν την ανάπτυξη της οικονομίας επί των ημερών του, θυμίζοντας πόσο πιο δύσκολοι ήταν οι καιροί πριν από την άνοδο του AK στην εξουσία.
Ο Ερντογάν, στη διάρκεια των πρώτων χρόνων της διακυβέρνησης του οποίου σημειώθηκε οικονομική άνθηση, αντλεί παραδοσιακά υποστήριξη από συντηρητικούς ψηφοφόρους στην ισλαμική ενδοχώρα της Ανατολίας.
Μερικοί νέοι θέλουν να συνεχίσει η κυβέρνηση Ερντογάν…
Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η Konda πέρυσι στην Τουρκία, το 57% των νέων ψηφοφόρων χαρακτήρισαν τους εαυτούς τους μοντέρνους, το 32% παραδοσιακούς ψηφοφόρους και οι υπόλοιποι είπαν πως θα χαρακτήριζαν τους εαυτούς τους θρησκευόμενους συντηρητικούς.
Ο 22χρονος Εμρέ Οργκιούν, που εργάζεται στο τμήμα πληροφορικής μιας υφαντουργικής εταιρίας στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε πως θα ψηφίσει τον Ερντογάν επειδή δεν πιστεύει πως η αντιπολίτευση μπορεί να κυβερνήσει την Τουρκία τόσο καλά όσο ο βετεράνος ηγέτης.
«Και βέβαια θέλω η παρούσα κυβέρνηση να συνεχίσει. Θέλουμε να συνεχίσουν με κάποιες αλλαγές σε κάποιους αξιωματούχους και πολιτικές», είπε ο Οργκιούν. Πρόσθεσε πως το κύριο πρόβλημά του είναι οι υψηλές τιμές και οι ευκαιρίες απασχόλησης.
Όμως συνάδελφός του που εργάζεται στην ίδια εταιρία της Κωνσταντινούπολης δήλωσε πως θα ψηφίσει τον Κιλιτσντάρογλου.
Η Μπεριβάν, όπως είπε πως ονομάζεται, δήλωσε πως αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το όνειρό της να γίνει δικηγόρος λόγω οικονομικών περιορισμών. Επικρίνοντας την κατάσταση του εκπαιδευτικού συστήματος και της οικονομίας, είπε πως χρειάζεσαι φίλους στις κατάλληλες θέσεις για να πας οπουδήποτε.
«Πιστεύω πως οι νέοι έχουν την ευκαιρία να αλλάξουν τα πράγματα. Πιστεύω πως πολλοί νέοι άνθρωποι σκέπτονται με τον ίδιο τρόπο. Η εκπαίδευση και η οικονομία στην Τουρκία είναι σε πολύ κακή κατάσταση», δήλωσε η Μπεριβάν από το εργαστήριο ραπτικής της εταιρίας.
«Αυτή η κατάσταση μπορεί να αλλάξει από το πρόσωπο που οι νέοι θα επιλέξουν να εμπιστευθούν», είπε η Μπεριβάν. «Έχουμε μόνο μια ευκαιρία για έναν υποψήφιο και πρέπει να τον εμπιστευθούμε».
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters / Φωτογραφία αρχείου Reuters