Τουρκία: Κατασβέστηκε η φωτιά στο λιμάνι του Ισκεντερούν από στρατιωτικά ελικόπτερα και αεροσκάφη

Η πυρκαγιά που έκαιγε απο χθες στο λιμάνι του Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα), λόγω των σεισμών που έπληξαν τη νοτιοανατολική Τουρκία, κατασβέστηκε, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς βοήθησαν στρατιωτικά ελικόπτερα και αεροσκάφη.

Εκατοντάδες εμπορευματοκιβώτια καίγονταν μέχρι το απόγευμα στο λιμάνι και πυκνός καπνός υψωνόταν στην περιοχή. Λόγω της κατάστασης αυτής ανεστάλησαν όλες οι λειτουργίες του λιμανιού και τα πλοία εκτρέπονταν προς άλλα λιμάνια. Περισσότερα από 1.200 κτίρια καταστράφηκαν από τον σεισμό μόνο στην επαρχία Χατάι στη νότια Τουρκία.

Το Ισκεντερούν φιλοξενεί βαριά βιομηχανία όπως ο χάλυβας και είναι ένας από τους δύο μεγάλους κόμβους εμπορευματοκιβωτίων στις νοτιοανατολικές ακτές της Τουρκίας. Το λιμάνι εστιάζει ιδιαίτερα στο εγχώριο τουρκικό εμπόριο, αντί να έχει έναν ευρύτερο ρόλο περιφερειακού κόμβου, σύμφωνα με μια ναυτιλιακή πηγή.

Μετά από επιθεωρήσεις για ζημιές μετά τον σεισμό, η ναυτική αρχή δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι επιχειρήσεις συνεχίζονται σε λιμάνια εκτός από το Ισκεντερούν.

Ένα δεξαμενόπλοιο ελλιμενίστηκε στον κόμβο εξαγωγών πετρελαίου της Τουρκίας Τζεϊχάν την Τρίτη για να φορτώσει ιρακινό αργό πετρέλαιο, τον πρώτο μετά τους σεισμούς της Δευτέρας, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πλοίων και πηγή εμπορικών συναλλαγών, αφού η κακοκαιρία νωρίτερα την ίδια μέρα εμπόδισε τη φόρτωση.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters / Φωτογραφία αρχείου Reuters