Με την «πλάτη στον τοίχο» βρίσκεται η Τουρκία, καθώς από ότι φαίνεται η προμήθεια των πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας ρωσικής κατασκευής S-400, έχει οδηγήσει την Άγκυρα σε «αδιέξοδο», με αποτέλεσμα ο επίσημος εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν να ζητά…διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ.
Η απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα ανάπτυξης του stealth μαχητικού αεροσκάφους πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς F-35 έχει κοστίσει στην Άγκυρα, παρά τις όποιες δημόσιες τοποθετήσεις κορυφαίων αξιωματούχων της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Καλίν δήλωσε ότι η Άγκυρα απευθύνει για μια ακόμη φορά έκκληση στις ΗΠΑ να διεξαγάγουν συνομιλίες για τα προβληματικά ζητήματα που σχετίζονται με τους αντιαεροπορικούς πυραύλους S-400 και τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα της κατασκευής των μαχητικών F-35.
«Επαναλαμβάνουμε στις ΗΠΑ την πρόταση να συζητήσουμε τα θέματα των S-400, των F-35 και των κυρώσεων CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων-σ.σ ). Μπορούμε να λύσουμε αυτά τα ζητήματα μέσω συνομιλιών, εάν είμαστε στρατηγικοί εταίροι και σύμμαχοι. Περιμένουμε ότι τα λάθη θα διορθωθούν», δήλωσε ο Καλίν στην εφημερίδα Hurriyet.
Προετοιμασίες για το τετ-α-τετ Ερντογάν και Μπάιντεν
Ο Καλίν επισήμανε ότι η κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου συνεχίζει την προετοιμασία για τις συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, οι οποίες έχουν προγραμματισθεί να γίνουν στην σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο. « Περιμένουμε από την κυβέρνηση Μπάιντεν συγκεκριμένα βήματα. Οι S-400, τα F-35 και οι κυρώσεις CAATSA εμποδίζουν την ανάπτυξη των σχέσεων μας. Έχουμε ήδη πει ότι αυτά τα μέτρα εναντίον μας είναι μη νόμιμα και άδικα. Οι κυρώσεις για την απόκτηση από μια χώρα του ΝΑΤΟ εξοπλισμών για την δική της προστασία αντιτίθενται στο συμμαχικό πνεύμα», δήλωσε ο Καλίν
Ο Ιμπραήμ Καλίν δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία «δεν έχει πεισθεί για τα επιχειρήματα των ΗΠΑ, ότι οι S-400 συνιστούν κίνδυνο για το ΝΑΤΟ», όπως και για το ότι «τα συστήματα αυτά δημιουργούν κινδύνους για τα αεροσκάφη F-35». «Εάν υπάρξουν αποδεκτοί όροι, μαζί με τους S-400 θα αγοράσουμε και συστήματα Patriot. Είμαστε όμως αναγκασμένοι να λάβουμε υπόψη τα εθνικά συμφέροντα. Όμως αυτό δεν σημαίνει καθόλου ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές (για συνεργασία)», υπογράμμισε ο Καλίν.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters