Τουρκία: Και επίσημα ο Κιλιτσντάρογλου αναλαμβάνει να αντιμετωπίσει τον Ερντογάν στις εκλογές

Ο πρόεδρος του κόμματος της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, CHP, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα είναι υποψήφιος στις ερχόμενες εκλογές της 14 Μαϊου απέναντι στον Ερντογάν.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα είναι υποψήφιος με τη «Συμμαχία των 6», δηλαδή των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης, απέναντι στον δημοφιλή πρόεδρο της Τπυρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είναι ο υποψήφιός μας για τις προεδρικές», είπε ο Τεμέλ Καραμολάογλου, ο ηγέτης του Κόμματος Ευτυχίας, απευθυνόμενος στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από την έδρα του κόμματος, στην Άγκυρα, όπου συνεδρίαζαν οι πρόεδροι των έξι κομμάτων.

Η επιλογή του ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) προκάλεσε όμως ρήξη στις τάξεις της. Ένα από τα κυριότερα κόμματά της απέρριψε την υποψηφιότητα του κ. Κιλιτσντάρογλου.

Η Μεράλ Αξενέρ, η επικεφαλής του εθνικιστικού Καλού Κόμματος (İYİ) στην Τουρκία, του δεύτερου ισχυρότερου στη συμμαχία, αρχικά αντιτάχθηκε στην επιλογή και παραλίγο να αποχωρήσει από τη συμμαχία. Ωστόσο, σήμερα «έκανε πίσω» προτείνοντας οι δήμαρχοι της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης να υπηρετήσουν ως αντιπρόεδροι, αν η αντιπολίτευση κερδίσει τις εκλογές του Μαΐου στην Τουρκία.

Το φιλοκουρδικό κόμμα HDP, που βλέπει θετικά την υποψηφιότητα του Κιλιτσντάρογλου, ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να τον στηρίξει και να μην κατεβάσει δικό του υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές και δήλωσε ανοιχτό σε συνομιλίες με τη Συμμαχία. Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές το HDP είχε συγκεντρώσει ποσοστό 12% ενώ ο υποψήφιός του στις προεδρικές -που σήμερα είναι φυλακισμένος- έλαβε ποσοστό 8,4% στις προεδρικές του 2018. Το κόμμα αυτό είχε μέχρι τώρα μείνει έξω από τη Συμμαχία, λόγω της παρουσίας του Καλού Κόμματος, η πολιτική γραμμή του οποίου είναι ασύμβατη με εκείνη του HDP.

«Η ξεκάθαρη προσδοκία μας είναι η μετάβαση σε μια ισχυρή δημοκρατία. Εάν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε στις θεμελιώδεις αρχές, ίσως να τον στηρίξουμε στις προεδρικές εκλογές», είπε ο συμπρόεδρος του HDP, Μιτάτ Σαντζάρ, μιλώντας στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι Haberturk.

Με πληροφορίες από: Anadolu / Φωτογραφία αρχείου Reuters