Τουρκία: Ήταν ο «εγκέφαλος» της επίθεσης τζιχαντιστών στη φυλακή της Συρίας;

Η Τουρκία κατηγορείται ότι ήταν ο «εγκέφαλος» πίσω από την επίθεση σε μεγάλη φυλακή στη βόρεια Συρία από το Ισλαμικό Κράτος, την περασμένη εβδομάδα. Η επίθεση είχε «ένα ευρύτερο σκοπό» από την απλή απελευθέρωση των φυλακισμένων τζιχαντιστών, ανέφερε την Τρίτη ο ειδησεογραφικός ιστότοπος The Morning Star, επικαλούμενος Κούρδους αξιωματούχους της Συρίας.

«Το τουρκικό κράτος προσπαθεί να αναστήσει το ISIS σε μια προσπάθεια να καταστρέψει την ασφάλεια και όσα έχουν επιτευχθεί στην περιοχή», είπαν πηγές της Αυτόνομης Διοίκησης της Βορειοανατολικής Συρίας (AANES), λέγοντας ότι είχαν στην κατοχή τους αποδεικτικά στοιχεία.

Την Πέμπτη, η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος εξαπέλυσε επίθεση σε φυλακή που ελέγχεται από τις κουρδικές δυνάμεις στην αλ-Χασάκα, στη βορειοανατολική Συρία, όπου κρατούνται τουλάχιστον 3.500 μέλη της οργάνωσης, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τους αρχηγούς της, απελευθερώνοντας αδιευκρίνιστο αριθμό τζιχαντιστών, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι τζιχαντιστές «στηρίζονται» οικονομικά στην Τουρκία

Ο αριθμός των νεκρών από την έναρξη της σύγκρουσης στην περιοχή της φυλακής έφτασε τους 172, 119 από τους οποίους ήταν μαχητές του ISIS. Επτά άμαχοι και 46 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων δεσμοφυλάκων, έχουν επίσης σκοτωθεί, ανέφερε η συριακή ΜΚΟ την Τρίτη. Οι στρατιωτικές δυνάμεις και οι δυνάμεις ασφαλείας συνεχίζουν να αναζητούν αιχμαλώτους του ISIS που δραπέτευσαν.

Ενώ η Τουρκία έχει δεσμευθεί και δηλώνει πως έχει κάνει περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα για να αντιμετωπίσει το Ισλαμικό Κράτος, ορισμένοι αναλυτές διαφωνούν. Πολλοί νεοσύλλεκτοι του ISIS από την Ευρώπη και την Αφρική χρησιμοποίησαν τα νότια σύνορα της Τουρκίας για να ενταχθούν στην οργάνωση στη Συρία.

Το Ισλαμικό Κράτος συνεχίζει να βασίζεται σε «υλικοτεχνικούς πόρους» εντός της Τουρκίας για τα οικονομικά του, ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών σε έκθεσή του τον Ιανουάριο. Τον Απρίλιο, η Τουρκία χορήγησε υπηκοότητα σε οκτώ μέλη του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία είχαν κατασχεθεί λόγω τρομοκρατικών ενεργειών, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Ankara Gazetecisi.

Με πληροφορίες από: Ahval / Φωτογραφία αρχείου Reuters