Τουρκία: 22 δις απο την ιδιωτικοποίηση του νέου αεροδρομίου Κωνσταντινούπολης

 MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Το μεγαλύτερο τίμημα ιδιωτικοποίησης όλων των εποχών θα εισπράξει το τουρκικό δημόσιο από την κατασκευή του τρίτου αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολη. Η κοινοπραξία Limak-Kolin-Cengiz-Mapa-Kalyon μετά από διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε σε ανοιχτή μορφή πλειστηριασμού , κατέβαλλε το υψηλότερο τίμημα ύψους 22 δισεκατομμυρίων Ευρώ για να ξεκινήσει το έργο της κατασκευής του αεροδρομίου το οποίο θα είναι ένα   από τα μεγαλύτερα του κόσμου.

Η συγκεκριμένη κοινοπραξία θα κατασκευάσει το αεροδρόμιο με δικά της κεφάλαια και κάθε χρόνο θα καταβάλλει σχεδόν 1 δισεκατομμύριο Ευρώ στο τουρκικό δημόσιο ως τίμημα εκμετάλλευσης του αεροδρομίου.

Το ποσό το οποίο θα εισπράξει το δημόσιο είναι τεράστιο και η τουρκική κυβέρνηση πανηγυρίζει.

Η κοινοπραξία που θα κατασκευάσει το νέο αεροδρόμιο θα δαπανήσει άλλα 8 με 10 δισεκατομμύρια Ευρώ για να ολοκληρώσει το αεροδρόμιο το οποίο θα λειτουργεί το 2018. Το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης θα διαθέτει 6 διαδρόμους προσγείωσης και θα μπορεί να εξυπηρετεί 150 εκατομμύρια επιβάτες

Η κοινοπραξία η οποία ανέλαβε το έργο θα μπορεί να το εκμεταλλευτεί το έργο για 25 χρόνια.
Οι αρχικές προσφορές στον διαγωνισμό κυμαίνονταν από 4 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι και τα 20 δισεκατομμύρια που ήταν της γερμανικής Fraport. O όμιλος τούρκων κατασκευαστών Limak όμως μετά από 72 γύρους πλειστηριασμού κατάφερε να αναλάβει την κατασκευή του έργου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ξεκινά ο διαγωνισμός για το νεο αεροδρόμιο Κων/πολης

Τη δεύτερη μεγαλύτερη κρεμαστή γέφυρα στον κόσμο θα φτιάξει η Τουρκία